Laatste nieuws
07.45Wat je niet zag op tv: Mbappé veroorzaakt enorme ruzie in catacomben na uitschakeling Barcelona
07.45België vreest in aanloop naar EK: sterkhouder valt geblesseerd uit
07.39Goes reageert op 'verrassing' bij Ajax: 'Dat kwam hard aan'
07.35Beelen geeft toe: keuze voor Feyenoord kostte hem slaap
07.35Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
07.35Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
07.30Voetbal op tv: hier zie je de KKD-wedstrijden en duels in Italië en Duitsland
07.30Driessen ziet 'ontbrekende schakel' voor Oranje: 'Stormachtige ontwikkeling'
07.20Deze PEC-cupfighter vergat iets heel essentieels voor de bekerfinale tegen Ajax: ‘Lag nog in Zwolle’
07.16Driessen noemt ‘ontbrekende schakel’ die Koeman tot dusver over het hoofd zag
07.12Franse media beleven déjà vu: 'Beul van Les Bleus krabde oude wond open'
07.05Tadic, Ünder en Bonucci missen penalty voor Fenerbahçe: Olympiakos stoot door
06.54Perez oppert verrassende positie voor Oranje-international: 'Zet hem rechtsbuiten'
06.50Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
05.50Extra Champions League-ticket voor Italië en Duitsland na Engelse rampweek in Europa
03.05Voetbalpodcast | ‘Feyenoord heeft de beker niet nodig om het seizoen kleur te geven’
03.00Mister Feyenoord (68) wéér vader: ‘Liv eerder lid van Kameraadjes dan dat ik aangifte van geboorte deed’
00.15Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek
00.05Goed nieuws voor Nederland: Benfica sneuvelt tegen Marseille
00.00Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen

Gisteren

23.55Fenerbahçe verliest na gemiste penalty Tadic, historische prestatie Brugge
23.53VI Live: Marseille en Olympiakos na strafschoppen door
23.52Gemiste penalty Tadic begin van het einde voor Fenerbahçe
23.52Gemiste penalty Tadic wordt Fenerbahçe fataal
23.48Benfica en Kökçu klaar in Europa na misser Di María op moment suprême
23.47Ruime voorsprong Nederland op Portugal na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.47Voorsprong Nederland op Portugal blijft riant na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.40De Boer had botsing bij Ajax: 'Hij bleef tien minuten op wc, ik gooide 'm eruit'
23.35VI Live: strafschoppen in Frankrijk en Turkije
23.25Grote vreugde Leverkusen: Frimpong blijft koel en redt ongeslagen status
23.06Historische prestatie Club Brugge in Europees verband
23.01Atalanta completeert flinke stunt tegen Liverpool, ook Feyenoord-beul stoot door
22.59Leverkusen zet succesreeks voort dankzij Frimpong, ook Roma door
22.58Tienkoppig AS Roma verslaat AC Milan opnieuw en meldt zich bij laatste vier
22.57Frimpong houdt unieke reeks Leverkusen in stand
Resultaten x
buitenland

Interview Pieter Langedijk: 'Het werd tijd voor iets anders buiten Nederland'

Pieter Langedijk liet de Nederlandse velden onlangs achter zich voor een avontuur bij FK Pardubice. ELF Voetbal besloot de 26-jarige aanvaller te bellen. Over een lockdown in Tsjechië, zijn jeugd bij Sparta Rotterdam, jaren in het shirt van RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles, de krankzinnige finale van de nacompetitie in 2019, zijn eerste indruk van Tsjechië, een nieuwe uitdaging bij het ambitieuze Pardubice, Tsjechische les en mooie plannen voor de toekomst.

26-10-2020 08:00 door Bob van Dijk

Lockdown

Langedijk is net begonnen aan zijn avontuur bij Pardubice in Tsjechië, waar de gevolgen van het coronavirus ook in het profvoetbal te merken zijn. "Twee weken geleden ben ik naar Tsjechië gegaan", vertelt de aanvaller in gesprek met ELF Voetbal. "Op dat moment merkte ik eigenlijk nog vrij weinig van de coronacrisis. Dat vond ik best gek. De restaurants zaten bijvoorbeeld gewoon vol. Toen kreeg ik een berichtje van iemand die zei dat Tsjechië er wat corona betreft niet zo goed voor staat. Dat had ik nog helemaal niet gemerkt, maar inmiddels is het land de nummer 1 van Europa. Er is hier nu een soort van lockdown. Alleen de supermarkten zijn nog open. Gelukkig mogen we wel trainen, maar we moeten thuis omkleden en douchen."

"De competitie ligt stil en het is nog niet duidelijk wanneer we weer gaan beginnen. Ik kan deze periode goed gebruiken om helemaal fit te worden. Dat is wel een klein voordeel. De competities in Nederland werden in maart stilgelegd, dus hebben we toen een tijdje niet getraind. In de zomer liep mijn contract bij TOP Oss af en heb ik nog anderhalve maand voor mezelf moeten trainen. Het is lekker dat ik nu weer fit kan worden, maar op een gegeven moment heb je toch wedstrijden nodig. Wat mij betreft mag de competitie zo snel mogelijk weer beginnen. De afgelopen maanden waren behoorlijk saai, maar dat hoef ik andere mensen niet uit te leggen. Die hadden precies hetzelfde. Iedereen zat thuis en dan kun je eigenlijk bijna niks."

Het Kasteel

De geboren Maassluizer begon met voetballen bij Excelsior Maassluis, dat hij op jonge leeftijd verruilde voor Sparta Rotterdam. "Dat was een mooie tijd. De jeugdopleiding van Sparta staat goed bekend en we hadden daar een goede lichting. Ik werd meteen meegenomen in een soort van regime. Dat was wel even anders voor mij. Ik werd met een busje opgehaald van school en had huiswerkbegeleiding op de club. Het waren lange dagen en ik kwam altijd laat thuis. Dat was soms wel zwaar, maar toch heb ik van die tijd genoten. Ik ben blij dat ik zo lang bij Sparta in de jeugdopleiding heb gezeten. Ik ging iedere thuiswedstrijd kijken bij het eerste. Samen met mijn vader had ik een seizoenkaart. Als je dan na zeven jaar je debuut mag maken in het eerste, dan is dat een bijzonder moment."

Uiteindelijk speelde Langedijk tussen 2005 en 2013 in de jeugd van Sparta en droeg hij tussen 2013 en 2016 34 keer het shirt van de Rotterdammers. Daarin was hij goed voor zes doelpunten. "Ook bij het eerste heb ik een leuke tijd gehad. Het was altijd een droom om op een vol Kasteel te spelen. Het is altijd anders als je uit de jeugd van de club komt. Dat merkte ik wel toen ik later bij andere clubs speelde. Het was echt een gave tijd. Het enige minpuntje is dat ik bij Sparta veel verschillende trainers heb gehad. Het was een rumoerige periode voor de club. In drie jaar tijd heb ik volgens mij vijf trainers gehad. Maar ik heb bij Sparta veel mooie momenten beleefd. Ik heb een hattrick gemaakt (zie filmpje, red. en op een vol Kasteel gespeeld. Die momenten blijven me altijd bij."

Waalwijk & Deventer

Na jaren in Rotterdam vertrok de linkspoot naar RKC Waalwijk, waar hij wel een vaste waarde werd in de hoofdmacht. "Bij RKC had ik het enorm naar mijn zin. Toen ik kwam, bungelde de club ergens onderaan in de Eerste Divisie. Er was bijna geen budget en de financiële situatie was lastig. Er was een klein clubje mensen dat alles deed voor de club. Dat gaf me echt een warm gevoel. Ik heb bij RKC alles gespeeld en dat ging goed. Ik heb 27 doelpunten gemaakt in 56 wedstrijden. Dat was dus een mooie periode. Ik heb veel dingen geleerd en kon mezelf daar goed ontwikkelen. Op jonge leeftijd is het belangrijk om veel wedstrijden te spelen. Dat heb ik bij RKC gedaan. Het was wel een stapje terug, maar gelukkig heb ik daarna weer een mooie stap vooruit gemaakt", aldus Langedijk, die na anderhalf jaar in Noord-Brabant verhuisde naar Go Ahead Eagles.

"Tijdens mijn eerste seizoen bij Go Ahead hadden we een hele goede selectie met spelers als Leon de Kogel, Sam Hendriks, Stefano Beltrame, Joey Suk, Tim Hölscher, Shadrach Eghan en Sonny Stevens. Dat was echt een goede ploeg. We hadden toen zeker mee moeten doen voor de titel in de Eerste Divisie, maar begonnen ongelukkig aan het seizoen. Trainer Leon Vlemmings wilde graag een soort 442-systeem spelen. Op de trainingen ging dat allemaal wel goed, maar de eerste wedstrijd verloren we in de slotfase met 4-3 bij MVV. Daarna speelden we thuis tegen NEC een goede wedstrijd, maar ook die wonnen we niet. Uiteindelijk werd het allemaal steeds minder en werd de trainer ontslagen. Jan van Staa kwam als nieuwe coach en we bungelden rond de zestiende plek. Dat is natuurlijk Go Ahead Eagles onwaardig. Ik heb dat seizoen wel veel wedstrijden gespeeld, al was het niet wat ik er vooraf van had gehoopt."

Krankzinnig

"Het tweede seizoen bij Go Ahead was een stuk beter, maar het einde was verschrikkelijk", vertelt Langedijk over de finale van de nacompetitie tegen RKC. "Dat is een van de gekste wedstrijden die ooit live is uitgezonden in Nederland. Iedereen weet nog wel hoe dat toen ging. We hadden uit bij RKC 0-0 gespeeld, dus thuis moest het gaan gebeuren. Ik weet nog dat we in de eerste helft met 0-2 achter kwamen door een strafschop en een knullig doelpunt. In de kleedkamer werd in de rust gezegd dat het echt nog goed kon komen als we er met z'n allen op zouden klappen. We draaiden de 0-2 om in een 3-2 voorsprong, maar RKC kwam toch op 3-3 en wij moesten natuurlijk winnen. Toen maakte ik in de negentigste minuut de 4-3 en werd het een groot gekkenhuis. Ik weet nog dat de stadionspeaker omriep dat de fans op hun stoeltje moesten blijven zitten en pas na het laatste fluitsignaal feest mochten vieren op het veld. We kregen zelfs nog een grote kans op de 5-3, maar die werd niet goed uitgespeeld. Daarna viel de bal aan de andere kant nog twee keer binnen. Vanaf dat moment is het bij mij eigenlijk helemaal zwart. Het was echt een krankzinnige wedstrijd."

Langedijk (midden) na zijn doelpunt tegen RKC Waalwijk.

Kinderachtig

Het bijzondere treffen tussen Go Ahead en RKC bleek achteraf het laatste optreden van Langedijk in het shirt van de Deventenaren. "Ik had al van John Stegeman gehoord dat het misschien beter was om op zoek te gaan naar een nieuwe club. Jack de Gier werd onze nieuwe trainer en ik dacht dat hij graag aanvallend wilde spelen. Ik wilde dus graag voor mijn kans gaan. Na de eerste training werd ik echter gebeld dat ik een andere club moest zoeken. Dat ging allemaal op een minder leuke manier. Het was eigenlijk een beetje wegpesten. Ik mocht niet op de teamfoto en ook op de Open Dag was ik niet welkom. Dat vond ik wel een beetje kinderachtig. Het is jammer dat ik op die manier ben vertrokken. Ik heb namelijk echt een geweldige tijd bij Go Ahead gehad. Het is mooi dat ik twee jaar in De Adelaarshorst heb mogen spelen. Het is een soort Engels stadion in Nederland. Go Ahead is een fantastische club met geweldige supporters."

Avontuur

Afgelopen seizoen stond de vleugelspeler onder contract bij TOP Oss, maar inmiddels is hij dus begonnen aan een fraai avontuur op Tsjechische bodem. "Bij TOP heb ik een mindere periode gehad. Ik sloot pas laat in de voorbereiding aan. Gelukkig heb ik wel zestien wedstrijden gespeeld, al zaten daar ook veel invalbeurten bij. Het was niet echt een periode om over naar huis te schrijven. We kwamen amper aan voetballen toe en de resultaten waren matig. Na mijn vertrek bij TOP wilde ik heel graag naar het buitenland omdat ik zelf wil ervaren hoe dat is. Ik heb veel mooie verhalen gehoord van andere spelers. Inmiddels ben ik 26 en heb ik acht jaar in Nederland gevoetbald. Dan wordt het wel eens tijd voor iets anders. In tijden van corona is het erg lastig om een nieuwe club te vinden. Veel clubs blijven afwachten omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn."

"Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje van mijn zaakwaarnemer. Ik mocht drie dagen mee komen trainen bij een club op het hoogste niveau van Tsjechië. Ze wilden graag kijken of ik fit was en hoe ik er verder voor stond. Zo heb ik drie dagen meegetraind en dat beviel van beide kanten goed. In het weekend ben ik vervolgens terug naar huis gevlogen en is alles vrijwel meteen rond gekomen. Er hebben ook andere dingen gespeeld, maar dat werd niet concreet. Ik vind dat het pas serieus wordt als ik een contract onder mijn neus heb gehad. Ik vond het lekker dat ik bij Pardubice eerst even kon komen kijken hoe het hier is. Ondanks de coronacrisis heb ik eigenlijk helemaal niet getwijfeld over deze stap. Tsjechië staat bekend als een goed Oostblokland en alles is hier flink in ontwikkeling. Dat merkte ik vrijwel direct toen ik hier kwam."

Langedijk tijdens zijn succesvolle periode bij RKC Waalwijk.

Ambitieus

Langedijk merkte al snel dat hij terecht is gekomen bij een zeer ambitieuze promovendus, die debuteert in de Fortuna Liga. "Pardubice is de afgelopen jaren drie keer gepromoveerd. De club past eigenlijk niet zo goed in Tsjechië. Ze willen hier graag voetballen en alles is gericht op het voetballende gedeelte. We trainen bijna alleen maar met de bal en doen vooral voetbaloefeningen. Je hoort toch vaak dat het in dit soort landen vooral veel loopwerk is. Onze selectie bestaat vooral uit wat kleinere spelers. Een van onze middenvelders is heel klein, maar voetballend is hij heel goed. Bij veel clubs in Tsjechië zou hij daarom waarschijnlijk niet spelen, maar bij ons wel. We staan na zes wedstrijden op de zevende plek. Dat is best knap voor een club die debuteert op het hoogste niveau. Pardubice is echt in ontwikkeling."

"Nu moeten we onze thuiswedstrijden in Praag spelen omdat ons eigen complex nog niet geschikt is voor wedstrijden op het hoogste niveau. Over twee jaar moet er een nieuw stadion komen in de stad. Daar zijn ze hier serieus mee bezig. Dat geeft aan dat ze hier echt bezig zijn met ontwikkeling. Verder richt de club zich vooral op de jonge spelers. Ik ben zelfs met mijn 26 jaar een van de oudste jongens van de groep. Het is allemaal anders dan in Nederland, maar het bevalt heel erg goed. In de stad is ijshockey eigenlijk veel groter dan voetbal. De ijshockeyclub is behoorlijk bekend. Maar nu de voetbalclub op het hoogste niveau speelt, komt er steeds meer interesse van de mensen. Als je drie keer snel achter elkaar promoveert, dan geeft dat aan dat je goed bezig bent. Ik denk dat Pardubice op de lange termijn een stabiele club kan zijn in de Fortuna Liga."

Topclubs

Waar Langedijk in Nederland zijn wedstrijden speelde op het tweede podium, krijgt hij in Tsjechië de kans om zich te meten met grootmachten als Sparta Praag, Slavia Praag en Viktoria Pilsen. "Dat is natuurlijk heel gaaf. Die clubs spelen vaak in de Champions League of Europa League. AZ speelde laatst nog tegen Viktoria Pilsen in de voorronde van de Champions League. Volgens mij zijn er altijd wel vier ploegen die in Europa spelen. Dat geeft aan dat het niveau de competitie hoog is. Toevallig kwam ik pas nog langs het stadion van Sparta Praag toen ik naar het vliegveld reed. Ik kijk er echt naar uit om in dat soort stadions tegen zulke clubs te spelen. Dat moeten mooie ervaringen worden. Eerlijk gezegd weet ik nog niet wat onze doelstelling met Pardubice is. Daar hebben we het nog niet echt over gehad. Als promovendus is het natuurlijk niet realistisch om te zeggen dat je Europees voetbal wil halen. Als we ons weten te handhaven, doen we het sowieso goed. Maar dat is gemakkelijk gezegd als je ziet dat we nu zevende staan. Misschien is het linkerrijtje een mooie doelstelling, al weet ik niet of dat haalbaar is. Dat kan ik op dit moment nog niet goed inschatten. Als we erin blijven, is dat hoe dan ook een goede prestatie. Hoger eindigen is mooi meegenomen."

Langedijk krijgt aanwijzingen van trainer Gert Kruys.

Tsjechische les

Tijdens zijn loopbaan moest de avonturier al verschillende keren verhuizen. "Toen ik bij Sparta speelde, woonde ik nog gewoon thuis. Het was een kwartiertje rijden naar de club, dus dat was goed te doen. Bij RKC woonde ik samen met een andere speler in een huis in Waalwijk. In de weekenden ging ik wel terug naar Maassluis. Het leek in Waalwijk wel een beetje op de studententijd. We moesten bijvoorbeeld samen koken en boodschappen doen. Daarna heb ik nog twee jaar met mijn vriendin in Deventer gewoond. Afgelopen jaar zat ik in 's-Hertogenbosch en inmiddels is het dus Pardubice. Tsjechië is een van de betere landen in het Oostblok. Het lijkt een beetje op Duitsland en Oostenrijk. Ik heb een appartement in hartje centrum naast het theater. Als alles straks weer een beetje open gaat, zijn er veel leuke dingen te doen. Er zijn veel restaurantjes, een groot kasteel en er ligt een complex voor paardenraces. Dat is wel vijftien voetbalvelden groot. Het lijkt me leuk om daar binnenkort een keertje heen te gaan."

"We hebben wel even getwijfeld om in Praag te gaan wonen. Dat is ongeveer vijftig minuten reizen met de trein. Als ik een keertje twee dagen vrij ben, kan ik daar natuurlijk ook heen. Praag is echt een geweldige stad. Het is leuk dat het zo dichtbij is. Maar nu woon ik op korte afstand van de club. Binnenkort komt mijn vriendin ook deze kant op en dat zitten we hier lekker met z'n tweeën. De taal is nog wel een dingetje. Als ik de televisie aanzet, begrijp ik niets van wat ze zeggen. Het is nu met handen en voeten communiceren. Gelukkig zijn er jongens die ook Engels spreken. Die kunnen alles voor me vertalen. Ik heb twee keer per week Tsjechische les. Ik vind dat je de taal moet leren als je in een ander land speelt. Het is ook best leuk om te doen. Ik kan al wat dingetjes zeggen en me verstaanbaar maken. Zinnen maken is nu de volgende stap. Woorden als dankjewel, alsjeblieft, goedemorgen en hallo gaan nog wel. Er zijn ook woorden en klanken die wij als Nederlanders niet uit kunnen spreken. Dat maakt het dan weer lastig."

Lijstje

Nu is het voor de nieuweling nog even wachten op zijn eerste officiële minuten namens zijn nieuwe werkgever. "Ik heb al een wedstrijd met het tweede gespeeld. Zij speelden toevallig toen ik net in Tsjechië was. De competitie van het eerste lag toen al stil, dus dat was voor mij een mooi moment om toch even te spelen. Ik zou eigenlijk een helft meedoen, maar uiteindelijk heb ik het een uur volgehouden. Dat smaakte naar meer. Voorlopig is het even afwachten wanneer we weer kunnen spelen. Ik heb tot het einde van dit seizoen getekend. In januari gaan we kijken hoe ik er voor sta en hoe het bevalt van beide kanten. Ik wil vooral lekker veel wedstrijden gaan spelen. Uiteindelijk wil ik weer een stap hogerop maken. Ik denk dat ik dat in me heb. Als je op het hoogste niveau van Tsjechië goed speelt, kun je verder groeien met de club of zelf stappen maken."

"Als voetballer kun je verder van alles willen, maar het blijft altijd de vraag wat er allemaal mogelijk is. Ik zou heel graag nog een keertje in Italië willen spelen. Dat lijkt me echt een mooie competitie. Uiteindelijk wil ik ook nog wel richting Azië gaan om daar te voetballen. Als je wat verder in je carrière bent, is dat ook een mooie levenservaring. Ik heb al met jongens gesproken die daar een tijdje hebben gezeten. Azië staat dus zeker op mijn lijstje, maar dat is iets voor later. Nu wil ik graag veel spelen bij Pardubice. Hopelijk kan ik me hier in de kijker spelen. Het kan ook zijn dat het zo goed bevalt dat ik hier wil blijven. Maar het zou gaaf zijn als ik nog wat dingen van mijn lijstje af kan vinken", besluit Langedijk.

 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <