Laatste nieuws
08.40FC Barcelona wil Frenkie de Jong om vier redenen deze zomer verkopen
08.40PSV vernedert Heerenveen: grootste uitzege aller tijden, Eindhovenaren officieus kampioen
08.36Vink geniet: 'Een kampioensploeg waardig'
08.35Foden en De Bruyne loven elkaar na galavoorstelling in Brighton
08.35'Barça zet De Jong in verkoop: Nederlander staat mogelijk open voor vertrek'
08.17Bijlow gunt Slot overstap naar Liverpool: 'Jammer voor mij en voor de club'
08.10Liverpool-fans teleurgesteld: ‘Maar als Slot op Anfield is, merkt hij daar niets van’
08.09Indrukwekkend: PSV-selectie na behalen officieus kampioenschap onthaald als helden
08.08'De Jong voer voor Spaanse kranten, Canada wil Solskjaer'
08.08Kroes over terugkeer bij Ajax: ‘Ik denk niet zo in streepjes en titeltjes’
08.08'Barça zet De Jong weer in de etalage, Canada wil Solskjaer'
08.05Arne Slot moet ‘benaderbaar en eerlijk’ blijven: ‘Als Liverpool-trainer ben je ook het gezicht van de stad’
08.05Kroes opgelucht na terugkeer: ‘Maar neem consequenties als AFM vindt dat ik fout was’
08.03Boekhorst stelt Van Praag gerust: 'Moeten zijn excuses respecteren'
08.01Bijlow gunt Slot de mooie stap naar Liverpool
07.55VI weet het zeker: Slot wordt Liverpool-trainer, witte rook heel snel verwacht
07.50Kranten zien 'ongekend hogeschoolvoetbal' van PSV: '0-13 had ook prima gekund'
07.46PSV is de meest productieve uitploeg ooit
07.40Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
07.39Slot is overtuigd is dat hij manager van Liverpool wordt en benoemt waarom
07.33Kroes opgelucht na terugkeer bij Ajax: 'Werd toch anders opgevat door RvC'
07.30Voetbal op tv: promotiekraker Willem II - FC Groningen op opvallende zender
07.25Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
07.25Uitzinnige PSV-fans onthalen spelers met rode fakkels en vuurwerk na historische voetbalavond
07.20Van Praag bevestigt: Ajax moet op korte termijn nieuwe algemeen directeur vinden
07.15Slot benadrukt hoe mooi deal met Liverpool kan zijn voor Feyenoord
07.10Bosz hecht aan titel niet de meeste waarde: 'Dát is voor mij veel belangrijker'
07.02Ajax gaat voor terugkeer Ten Hag; naast Potter ook Italiaanse coach op lijstje
07.00AD Voetbalpodcast gaat live: Duitsland-Nederland in theatershow
06.49'Naast Ten Hag en Potter ook Nice-coach in beeld bij Ajax, dat met Xavi sprak'
06.36Van Praag wil niets weten van gezichtsverlies: 'Waarom zou dat zo zijn?
06.15Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
06.00Waarom Veerman dit seizoen bij PSV het meest heeft genoten van Schouten
03.00Voetbalpodcast | ‘Het was een ongekende galavoorstelling van PSV’
02.42Gernot Trauner: "Zolang het niet rond is hopen we dat de trainer blijft"
Resultaten x
buitenland

Interview Stefan Thesker: 'Ik vond het prima dat Lewandowski op de bank zat'

Stefan Thesker was halverwege januari als speler van Holstein Kiel medeverantwoordelijk voor de bekeruitschakeling van Bayern München. ELF Voetbal besloot de 29-jarige verdediger te bellen. Over de sensatie tegen Bayern, zijn bijzondere band met FC Twente, prachtige momenten bij de Tukkers, jaren in de Bundesliga, hoe hij zich terug knokte na een vreselijke ziekte, een pijnlijke degradatie, zijn club Holstein Kiel, de jacht op promotie en de ijzersterke 2. Bundesliga.

09-02-2021 08:00 door Bob van Dijk

DFB-Pokal

Als we Thesker aan de telefoon krijgen, zit hij met zijn club in een drukke periode. De centrumverdediger is net terug van een liesblessure, strijdt met zijn werkgever om promotie naar de Bundesliga en heeft een ticket voor de kwartfinales van de DFB-Pokal op zak. In de achtste finales van dat toernooi werd afgerekend met SV Darmstadt 98. "Het was echt een typische bekerwedstrijd", vertelt Thesker in gesprek met ELF Voetbal. "Een tijdje terug hebben we voor de competitie ook tegen Darmstadt gespeeld. Uit wonnen we met 0-2."

"We dachten dat het bekerduel niet zo gemakkelijk zou gaan. Darmstadt speelde met veel andere jongens en voetbalde op een nieuwe manier. We hadden het onszelf wel gemakkelijker moeten maken. In de 86e minuut kregen we ineens de 1-1 tegen en dat was onnodig. Achteraf is het ook leuk om weer na strafschoppen door te gaan", aldus de verdediger, die voor het eerst weer bij de selectie zat. "Tegen Bayern viel ik in de slotfase geblesseerd uit met een spierscheuring. Het was niet de bedoeling dat ik tegen Darmstadt zou spelen. Ik zat bij de groep om de sfeer en het gevoel mee te pikken."

In de kwartfinales wacht begin maart een bezoekje aan Rot-Weiss Essen. Die club komt uit in de Regionalliga West, het vierde niveau van Duitsland. "De loting had voor ons niet beter gekund. Maar Essen is natuurlijk niet zomaar ver gekomen. Ze hebben in de vorige ronde wel gewoon van Bayer Leverkusen gewonnen. Maar de kans is groter dat wij nu de halve finales halen. RB Leipzig, Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach en VfL Wolfsburg had ik liever nog niet gehad. Al zullen die clubs ons ook zeker niet meer onderschatten."

Sensatie

Dat grote namen als Leipzig en Dortmund liever niet naar Kiel zullen komen, heeft alles te maken met een eerdere bekerwedstrijd. In de tweede ronde werd Bayern München door Thesker en zijn ploeggenoten uit het toernooi geknikkerd. "Eigenlijk was het gemakkelijk om ons op die wedstrijd voor te bereiden. Niemand rekende erop dat we het gingen halen. Toch hebben wij een goede ploeg en wilden we weinig veranderen omdat we tegen Bayern speelden. Op het veld wilden we onze eigen kracht laten zien. De kans bleef toch groot dat we ruim gingen verliezen."

"Gelukkig had Bayern geen goede dag en zijn wij een ronde verder. Ons plan heeft goed uitgepakt", vindt Thesker, die in eigen stadion kort te maken kreeg met Robert Lewandowski. "Ik vond het op zich wel prima dat hij op de bank zat. Lewandowski kwam er in de 74e minuut in en toen zag ik meteen dat hij wel echt iets extra's bracht. Als hij negentig minuten had gespeeld, had hij misschien wel een doelpunt gemaakt. Hij is op sommige momenten echt heel moeilijk te verdedigen. Stiekem waren we wel blij dat Lewandowski niet in de basis stond."

Toch nam trainer Hansi Flick de bekerwedstrijd erg serieus. Ondanks dat hij zijn doelpuntenmachine op de reservebank zette, stuurde hij een groot aantal belangrijke spelers het veld van het Holstein-Stadion op. "Ik stond tegen Thomas Müller en dat is ook gewoon een hele goede speler. Bayern speelde verder met veel basisspelers. Naast Müller stonden Manuel Neuer, Leroy Sané, Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Alphonso Davies en Lucas Hernández er ook allemaal in. Ze hebben ons zeker niet onderschat als je naar de opstelling kijkt."

Biertje

Thesker stond zelf tachtig minuten binnen de lijnen. De verlenging en strafschoppenserie moest hij vanaf de zijkant bekijken. "Ik moet zeggen dat we niet eens veel geluk hadden. Het eerste doelpunt van Bayern was een meter buitenspel, dus dat was zelfs pech. Daarna kwamen we een aantal keer voor Neuer en hebben we voor de rust de gelijkmaker gemaakt. De trainer zei ons dat we moesten blijven geloven in een goed resultaat. Vanaf de zijkant was het zeker spannend. Iedereen was aan het schreeuwen en coachen. Ook toen we met 1-2 achter stonden, bleven we erin geloven."

"Uiteindelijk maakten we diep in blessuretijd nog de 2-2. Dan weet je dat Bayern in de verlenging meer druk gaat zetten. Gelukkig konden we die dertig minuten overleven en kwamen we in de strafschoppenserie. Dat is altijd fifty-fifty. Ik had gek genoeg een beter gevoel bij die strafschoppen tegen Bayern dan bij de strafschoppen van vorige week tegen Darmstadt. Dat was ook best een beetje raar. Tegen Bayern stond immers de beste keeper ter wereld tegenover ons." Neuer kon echter ook niet voorkomen dat Holstein Kiel er met de overwinning vandoor ging.

"Door corona hebben we niet echt een feestje kunnen vieren. Het zijn ook drukke weken voor ons. We hebben in de kleedkamer een paar biertjes gedronken, maar daarna ging iedereen naar huis. Buiten het stadion waren veel fans. Ze bleven in de auto zitten en begonnen te toeteren. Gelukkig konden we in de kleedkamer even genieten. Onze ploeggenoot Fin Bartels heeft bijvoorbeeld jaren met Werder Bremen in de Bundesliga gespeeld. Hij had alle wedstrijden tegen Bayern verloren. Dat geeft nog maar eens aan hoe bijzonder deze prestatie was."

Ervaring

Thesker zette zijn eerste stappen in het profvoetbal bij FC Twente, waar hij op jonge leeftijd belandde. "Dat was heel speciaal. Ik kom uit Ahaus, dat is een half uurtje rijden vanuit Enschede. Ik ben bij Twente opgegroeid en ken iedereen binnen de club. Het was altijd een droom om in De Grolsch Veste te voetballen. Ik heb in die periode veel mooie dingen meegemaakt. Twente werd kampioen en mocht voor de eerste keer meedoen aan de Champions League. Ik zat toen niet bij de selectie, maar mocht wel vaak meetrainen. Die dingen heb ik dus van dichtbij meegemaakt."

Tussen 2005 en 2012 kwam het echter niet tot een officiële wedstrijd in de hoofdmacht van de club uit Enschede. Daarom besloot Thesker zijn geluk tijdelijk te beproeven in een andere grensstreek. Tijdens seizoen 2010/11 kwam hij op huurbasis tot vijftien optredens namens Fortuna Sittard. "Dat half jaar bij Fortuna was erg leerzaam. Daar kon ik op jonge leeftijd veel wedstrijden spelen in de Jupiler League. De club zat echt in de problemen en we moesten strijden tegen degradatie. Toch was het een mooie ervaring", oppert de Duitser, die in 2012 naar Hoffenheim vertrok.

"Het was speciaal om in de Bundesliga te spelen. Dat is de competitie waar ik als jonge jongen veel naar keek. Toen ik in de jeugd bij Schalke 04 speelde, was ik vaak ballenjongen bij wedstrijden van het eerste elftal. Hoffenheim is een goed georganiseerde club, waar jonge spelers de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Ik ben blij dat ik die mogelijkheid ook heb gekregen. Bij Hannover en Greuther Fürth heb ik niet zo lang gezeten, maar ook dat was erg leerzaam. Die tijd heeft mij een stuk sterker gemaakt."

Thesker in het shirt van FC Twente.

Ontlading

Na vierenhalf jaar in Duitsland keerde Thesker begin 2016 terug naar Twente, waar hij een dramatisch jaar kende. "Dat was een moeilijke periode. Ik kreeg de diagnose kanker. Ik wilde net weer lekker gaan voetballen bij Twente en dus stortte alles even in elkaar. Ik was blij dat ik nog tegen FC Utrecht kon spelen. Dat was mijn eerste officiële wedstrijd voor Twente en we wonnen met 3-1. Ik heb de situatie die dag uitgelegd aan mijn teamgenoten. Dat was een bijzonder moment. Het gaf me veel kracht om door die moeilijke tijd te komen. Dat heeft me echt geholpen."

Twee maanden later keerde de verdediger tegen AZ terug in de wedstrijdselectie. Twintig minuten voor tijd kwam Thesker als vervanger van Robbert Schilder binnen de lijnen. In de resterende twintig minuten scoorde hij vervolgens twee keer en hielp hij zijn ploeg aan een punt: 2-2. "Dat is denk ik het mooiste moment uit mijn loopbaan. Ik begon op de bank omdat ik pas een weekje had meegetraind met de groep. Het stadion zat helemaal vol en toen ik inviel voelde ik de energie van de supporters. Als je dan ook nog eens twee keer scoort dan is de ontlading enorm. Zoiets ga ik nooit meer meemaken."

Degradatie

Het huwelijk tussen Thesker en Twente kende in 2018 echter geen gelukkig einde. "Dat eerste seizoen mochten we Europa niet in door een straf van de KNVB. We deden het heel goed en hadden kansen om bij de top vijf te blijven. Uiteindelijk was dat een goed seizoen en hebben we het prima gedaan. Dat hadden niet veel mensen verwacht omdat de club op dat moment problemen had. Daarna kregen we een heel ander team en dat was moeilijk. Als de resultaten tegenvallen en geluk blijft uit, dan valt alles de verkeerde kant op. Er waren wedstrijden waarin we beter waren, maar toch verloren we."

"Dat komt hard aan bij een grote club als Twente. Het is ons niet gelukt om uit die negatieve spiraal te komen. Tot op de dag van vandaag baal ik daar van. Ik zie Twente echt als mijn club. Dan wil je een degradatie niet meemaken. Ik volg Twente nog altijd en ben blij dat ze meteen weer zijn gepromoveerd. In de voorbereiding hebben we met Holstein Kiel een oefenwedstrijd tegen ze gespeeld. Ik kon helaas niet meedoen omdat ik mijn arm had gebroken. Twente speelt nu met veel jongens uit de eigen jeugd. Daarmee halen ze goede resultaten en draaien ze mee in het linkerrijtje. Dat is heel leuk om te zien. Ik ben blij voor de club en hoop dat ze op deze manier door kunnen gaan."

Holstein Kiel

Inmiddels is de linkspoot bezig aan zijn derde seizoen bij Holstein Kiel. "Mijn contract bij Twente liep af en ik moest weg. Daarom ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Holstein Kiel kwam voorbij en dat vond ik interessant. De club was het seizoen daarvoor bijna gepromoveerd naar de Bundesliga. In de play-offs verloren ze van Wolfsburg. Ik wilde graag deel uitmaken van de club en nu proberen wij ook te promoveren. Holstein Kiel heeft de laatste jaren op veel gebieden goede beslissingen genomen. Het is altijd rustig bij de club. Er ligt een duidelijk plan voor het voetbal, de organisatie en de financiële kant. Het is een kleine en gezonde club."

"We willen bovenin mee blijven draaien om uiteindelijk ooit de stap naar de Bundesliga te maken. Dat kan dit seizoen zijn, maar ook over drie jaar. Holstein Kiel is een voorbeeld voor veel clubs. Ik denk dat promotie zeker reëel is. We hebben tegen iedereen gespeeld en waren ook tegen de grote clubs dominant. Dat moeten we de rest van het seizoen weer laten zien. Maar in de 2. Bundesliga moet je ook geluk hebben om te promoveren. Iedere week gaan grote clubs wel onderuit tegen clubs uit de onderste regionen. Wij zullen ons in ieder geval altijd goed voorbereiden en blijven hard werken. Of we dan tweede, derde of vierde worden dat zien we wel."

2. Bundesliga

Aan het einde van het seizoen promoveren de nummer een en twee, terwijl de nummer drie naar play-offs gaat. Holstein Kiel staat momenteel op de derde plaats. "Wij voelen geen druk. De supporters zijn al blij dat wij op dit niveau spelen. Bij grote clubs als Hamburger SV, Hannover en 1. FC Nürnberg is die druk er wel. Het wordt tijd dat zij weer eens op het hoogste niveau gaan spelen. Dat is misschien wel een voordeel van ons. Hopelijk kunnen wij daar van profiteren. Het is dus zeker niet gemakkelijk om te promoveren. Als je geen resultaten haalt, kom je juist snel in de problemen."

"Het is moeilijk om het voetbal in Nederland en Duitsland met elkaar te vergelijken. De manier van voetballen is anders. In Duitsland komt het toch vaak neer op hard werken en vechten, terwijl in Nederland iedereen altijd probeert om op te bouwen en op balbezit te spelen. Hier zijn er ongeveer vijf clubs die graag willen voetballen. De rest kijkt vooral goed hoe ze de tegenstander pijn kunnen doen. Dat gaan ze dan proberen en daarom kan iedereen van elkaar verliezen. Het houdt ook in dat je iedere week moet schakelen omdat je nooit zeker weet wat de tegenstander gaat doen."

Thesker zag de afgelopen jaren door het voetbal veel plekken van Duitsland, maar heeft het nu goed naar zijn zin in het uiterste noorden van het land. "Ik woon nu aan de zee en die hebben we in Duitsland niet zo veel. Kiel heeft een grote haven en veel mensen werken hier in de visserij. In de zomer is het hier heel erg leuk, maar in de winter is het juist erg donker. De mensen in het noorden zijn heel anders dan de mensen in het zuiden. De mentaliteit is heel verschillend. Dat is in Nederland ook zo. Mensen uit het oosten kijken anders naar dingen dan mensen uit de Randstad. Dat is leuk om mee te maken."

Dertig

De komende maanden gaat Holstein Kiel in lege stadions op jacht naar promotie. "Daar wen je aan, maar het wordt er niet leuker op. Zonder publiek is voetbal een andere sport. Het tempo en de intensiteit in wedstrijden is heel anders. Omdat er geen supporters zijn, hebben spelers veel minder adrenaline in hun lichaam. Normaal gesproken leef je echt toe naar een wedstrijd. Bij het stadion zijn dan veel mensen en is er veel geluid. Dan weet je meteen dat het ergens om gaat. Nu rijd je naar een leeg stadion en dat is niet leuk. Ik hoop dat er snel weer supporters mogen komen."

Het contract van Thesker, die in 2021 dertig wordt, loopt komende zomer af. "Ik zit hier goed en ben met de club in gesprek. Ik wil graag nog in de Bundesliga spelen en wie weet gaan we dat halen met Holstein Kiel. Op mijn leeftijd komen er ook andere dingen bij kijken. Ik moet rekening houden met mijn gezin en familie. We denken samen na over de toekomst, maar zijn nog niet echt tot een conclusie gekomen. Vroeger kon ik beslissingen meer op gevoel maken. We zien wel wat er gaat gebeuren. Ik voel me heel goed bij Holstein Kiel en richt me op de rest van dit seizoen."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <