Laatste nieuws
10.25Ajax diep in de problemen: Steven Bergwijn met rood van het veld gestuurd
10.15Ajax en routinier tóch in gesprek over langere samenwerking
10.15PSV kan vanavond kampioen worden, mede door het cadeauboek van Bosz
10.10Opnieuw zorgen om Ajax-spits Brian Brobbey: ‘Gek, de hele week is er niets aan de hand’
10.09Driessen richt zich tot Rensch: 'Voel je een belemmering om duels te spelen?'
10.05Koopmeiners drukt wéér stempel: 'Hij was overal bij betrokken'
10.05Wordt PSV vandaag al kampioen? Dit is het eredivisie-programma van speelronde 31
10.05Erik ten Hag en Manchester United ontsnappen aan nieuwe blamage tegen hekkensluiter
10.00Wint Cole Palmer het EK voor Engeland? ‘Het is een absoluut genie’
09.55'Ommekeer bij Ajax: toch geen pensioen voor routinier, gesprekken over verlenging'
09.45Derksen en Van der Gijp zijn het oneens over Slot: 'Laten we het hopen'
09.45Toch geen vacature FC Barcelona: Xavi komt terug op zijn besluit en blijft nog een jaar als trainer
09.45Van Dijk reageert op mogelijke komst Slot na enorme domper Liverpool in Engelse titelrace
09.45Hato vindt rode kaart Bergwijn onterecht: 'Hoe ik het op het veld zag...'
09.40Liverpool-icoon zet vraagtekens bij komst Arne Slot: ‘Tijden zijn veranderd’
09.35Als Feyenoord per se een Nederlander wil strikken voor Slots erfenis, vallen twee eredivisiecoaches op
09.30Pasveer (40) en Ajax in gesprek over nieuw contract
09.30Pasveer en Ajax in gesprek over nieuw contract
09.30PSV kan A50-kampioen worden: deze teams pakten titel zonder te spelen
09.25Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over’
09.20Twente rekent af met Almere City en blijft op weg naar Champions League-voorronde
09.19Vink pleit voor Ajax-afscheid: 'Dat soort spelers complementeren de selectie niet'
09.17Wayne Rooney richt zich na Merseyside Derby tot ‘zeurderige’ Virgil van Dijk
09.01Zirkzee wederom op de voorpagina in Italië
08.56Rensch gaat in op bizarre Ajax-statistiek: 'Het is gewoon belachelijk'
08.54Van 't Schip en Rensch na zoveelste teleurstelling: 'Dat is Ajax-onwaardig'
08.46Van Dijk ziet in Slot wel een Liverpool-coach
08.45Van Dijk reageert na pijnlijk verlies: 'Dan heb je niets te zoeken in titelrace'
08.40De Lang verklapt: 'Het is niet zo dat alle aankopen van Mislintat vertekken'
08.40Liverpool verliest bij stadgenoot Everton en raakt achterop in titelstrijd
08.35Kroes oog in oog met commissarissen bij Ajax-beraad: 'Kan mijn verhaal vertellen'
08.31Van 't Schip kan maar één verklaring geven voor het matige spel van Ajax
08.25LaLiga-baas wil duels afwerken in de VS: 'Zal onze positie op de markt versterken'
08.20Rooney kritisch op teksten Van Dijk, Engelse media geven titelstrijd op
08.20'De spelers zullen er wel van leren, maar daar heb ik nu geen klote aan'
Resultaten x
buitenland

Azzedine Dkidak wil de Italiaanse voetbalpiramide beklimmen met Como 1907

Met zijn overstap naar Italië verruilde Azzedine Dkidak afgelopen zomer stadions als De Geusselt en De Krommedijk voor het prachtige Stadio Guiseppe Sinigaglia. Pal naast het Comomeer is de linksback bezig aan een constant seizoen in het shirt van Como 1907, waarmee hij zo snel mogelijk naar de Serie B wil promoveren. "Er zijn maar weinig plekken waar je zo mooi kunt voetballen als hier."

17-03-2021 13:34 door Siem van Merwijk

De carrière van Azzedine Dkidak is er een die doet denken aan de Mont Ventoux. De Franse berg die zijn strepen heeft verdiend in de wielerwereld is op verschillende manieren te beklimmen, waarbij de ene route nog zwaarder dan de andere is. Eenmaal boven volgt logischerwijs een afdaling, waarvandaan fietsen vanzelf gaat. Dkidak zit inmiddels in die afdaling, met nog een behoorlijke wind in de rug als extraatje. Daarvoor heeft hij echter wel eerst de moeilijkste beklimming gekozen, want als hangende rechtsbuiten annex middenvelder van Vitesse Onder 19 had hij nooit kunnen bedenken dat hij drie jaar later als linksback furore zou maken in de Serie C. Kantelpunt in dit verhaal is de beslissing van trainer Ben van Dael om Dkidak als verdediger te gebruiken. “Dat ging vrij aardig, waardoor ik op die positie ben blijven spelen en FC Den Bosch mij in het vizier kreeg.”

Naar aanleiding van videobeelden uit zijn eerste duels op de linkerflank toont de eerstedivisionist interesse, waarna een korte stageperiode en contractaanbieding elkaar vrij snel opvolgen. Het is het begin van de afdaling van de spreekwoordelijke Mont Ventoux, waarin Dkidak momenteel nog steeds in volle vaart naar beneden stuurt. “Door linksback te gaan spelen ben ik completer geworden als voetballer. Stabiel zijn als verdediger, en aanvallend nog steeds mijn ding kunnen doen, dat is ideaal.”

Bij FC Den Bosch draait Dkidak een prima debuutseizoen, maar een een langer verblijf behoort niet tot de mogelijkheden. “Mede door de coronaperikelen werd de optie in mijn contract niet gelicht bij FC Den Bosch, dus werd ik plotseling transfervrij.” Zijn clubloze status blijkt een geluk bij een ongeluk, want Como 1907 meldt zich vrij snel voor de linksback. Hoewel hij gevleid is door de interesse, slaat op dat moment de twijfel toe. “Omdat ik vrij jong ben en alleen nog in Nederland had gespeeld twijfelde ik enigszins of ik al klaar was voor het buitenland. Dat veranderde toen ik hier op de club kwam kijken. Binnen een dag was ik volledig verkocht.” Alles aan het verhaal van de club klopte volgens Dkidak. De omgeving beschouwt hij als een mooie bonus. “Zelfs in het stadion heb je een geweldig uitzicht over het meer. Er zijn maar weinig plekken waar je zo mooi kunt voetballen als hier.”

Stadio Guiseppe Sinigaglia, dat plaats biedt aan 8.028 toeschouwers.

Toch was het uitzicht logischerwijs niet de voornaamste reden om bij Como te tekenen. ”De club heeft een goed plan ontwikkeld om zo snel mogelijk naar de Serie B te promoveren. Dat sprak me enorm aan.” Hoewel de club de afgelopen jaren vaker ambities had, onder andere toen de echtgenote van Michael Essien drie jaar geleden eigenares werd, werden deze lang niet altijd waargemaakt. Dit jaar lijkt promotie echter een realistisch doel. “Voor het eerst sinds jaren is het beleid dat er ook buitenlandse spelers gehaald mogen worden. Daarvoor deden ze het alleen met Italianen.” Die buitenlandse invloed blijkt een aanwinst, want met nog tien wedstrijden te spelen gaat Como aan kop in de Serie C. Volgens Dkidak helpt het ook mee dat Chelsea-icoon Dennis Wise een rol is gaan vervullen binnen de club. “Wise is onderdeel van een Engelse partij die samen met een Italiaanse directie de club runt. Dat werkt prima, want het technisch beleid zit goed in elkaar. Ik hoop dat wij dat als team kunnen belonen met een titel.”

Naast het sportieve succes heeft het nieuwe beleid van Como er ook voor gezorgd dat Dkidak zichzelf buiten het veld niet hoeft te vervelen. Hij is namelijk lang niet de enige in de selectie speler met een Nederlandse achtergrond. Samen met Geoffrey Castillion, Alvin Daniëls en Ismail H’Maidat vormt hij een kwartet. “Het is fijn dat je zo nu en dan Nederlands kunt spreken. We trekken enorm veel met elkaar op, dat is alleen maar gezellig.” Buiten het veld is er dus sprake van een Nederlandstalige enclave, maar op het veld is er daarentegen absoluut geen plek voor Nederlands. “Nee, alles is hier in het Italiaans. Engels spreken ze liever niet. Dat is de Italiaanse trots, een mooie cultuur. Op het veld was dat in het begin lastig, daarom volg ik al een tijdje Italiaanse les.” Op de vraag of we uit het nemen van taalles kunnen opmaken dat Dkidak langer in Italië wil blijven heeft hij een duidelijk antwoord. “Mijn doel is hogerop komen in het voetbal. Dat lukt met Como uitstekend. Mijn contract loopt tot 2022 en ik heb het hier perfect naar mijn zin. Als het aan mij ligt speel ik dus volgend jaar in de Serie B met Como. Daarna zien we wel waar het eindigt. Op termijn lijkt de Serie A me geweldig en ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken.”

Naast het clubvoetbal heeft Dkidak ook oren naar een interlandcarrière. In de jeugd speelde hij al interlands voor Marokko, maar serieus nadenken over A-interlands komt volgens de linksback nog te vroeg. “Natuurlijk is het een droom om voor een nationaal elftal uit te komen, maar vooralsnog lijkt me dat nog wat ver weg. Ik wil me focussen op mijn ontwikkeling bij Como. Als ik hier een constant niveau kan halen in een goede competitie, dan komen de eventuele extra’s vanzelf.” Met dit wijze advies voor zichzelf sluit Dkidak het interview af, waarna hij met een blik opzij ongetwijfeld weer zal genieten van het uitzicht dat hij in hoogstwaarschijnlijk nog minimaal een seizoen zal hebben. Wordt vervolgd.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <