Laatste nieuws
13.05Been noemt favoriet voor opvolger Slot: 'Zelfde manier van trainen ook'
13.05'Ajax aast op in Ajax geboren mandekker: concurrentie van Feyenoord'
13.05VI Live: teleurstellende middag voor Sandler, PEC en Heracles in balans
12.48Botafogo-eigenaar geschorst na opmerkingen over corruptie
12.45LIVE buitenlands voetbal | Kampioen Inter mét De Vrij in actie, Engelse titelstrijd gaat verder
12.42Kraay jr. las nieuws over Feyenoorder: ‘Meest belachelijke bericht in maanden’
12.40Noa Lang belt Brands op met speciaal verzoek: ‘Dat zegt veel over hem’
12.35VI Live: teleurstellende middag voor Sandler, Thy zet Zwolle op voorsprong
12.35VI Live: Thy straft laks verdedigen Hoogma af, AZ op voorsprong bij NEC
12.32Been breekt lans voor PSV'er: 'Er wordt vaak gedaan alsof hij helemaal niks kan'
12.28Gomes waarschuwt PSV: 'Keepers met zijn kwaliteiten niet voor het oprapen'
12.24'Barça heeft Rodríguez bijna binnen, Liverpool volgt Summerville'
12.12'PSV en Ajax hebben NEC-uitblinker in vizier: Amsterdammers meest concreet'
12.10VI Live: twee vroege duels in de Eredivisie
12.10De Telegraaf: Ajax is concreet voor Sandler maar heeft concurrentie van PSV
12.05Gelredome-eigenaar wil Vitesse nog steeds kopen: één groot obstakel
12.05Luis Enrique: 'Feestje of niet, we zijn nu al kampioen'
12.00Brands bevestigt belastingstelling van PSV: ‘Het is een interessante speler’
12.00VI Live: 31ste speelronde Eredivisie gaat verder in Zwolle
11.56Marcel Brands geeft Slot heel belangrijke tip om te kunnen slagen in Engeland
11.55Brands gaat in op transferperikelen PSV en toekomst Tillman
11.50Been voorspelt Feyenoord-record, Kraay haalt uit: 'Belachelijk bericht'
11.47Brands wijst clubs op transfersom PSV-uitblinker: 'Voor 35 miljoen niet te koop'
11.32Praat mee op VP: PEC Zwolle - Heracles Almelo
11.20Brands denkt aan enorme transfersom voor Bakayoko
11.20Praat mee op VP: NEC - AZ
11.13Topscorer Lionel Messi leidt Inter Miami met twee goals en assist naar zege
11.10PSV-baas Brands aan tand gevoeld over NEC-uitblinker: 'Interessante speler'
11.10Gelredome blok aan het been voor Vitesse: 'Deze huursom is niet op te hoesten'
11.00Pak 3x je inzet als Uitblinker Saka scoort tijdens Tottenham Hotspur-Arsenal!
10.48'Ik word er verdrietig van dat Slot net zo veel waard is als Ávila bij Ajax'
10.35LIVE eredivisie | Sparta jaagt tegen laagvlieger FC Volendam op plek 8
10.29Kraay jr. reageert op overstap Slot: ‘Ik begrijp hier niets van, lachwekkend!’
10.24Clubicoon Van Polen blijft behouden voor PEC: 'Denk dat ik meerwaarde kan hebben'
10.20Verweij ziet kans voor Ajax-terugkeer: 'Heel raar dat zijn naam niet valt'
Resultaten x
buitenland

Finn van Breemen: ‘Het eerste wat ik doe is even de stad ontdekken, lekker cultuur snuiven’

Van eerstedivisionist ADO Den Haag naar een club met Europese ambitie. Een stap die niet voor elke voetballer uit de Eerste divisie is weggelegd. Finn van Breemen is een uitzondering en verruilde afgelopen zomer ADO Den Haag in voor het Zwitserse FC Basel. “Als zo’n grote club als Basel, met een rijke historie, bij je aanklopt was de keuze snel gemaakt.”

13-12-2023 09:00 door Anthony van Sligtenhorst

Een stap richting een grotere club brengt je vaak dichterbij Europees voetbal. De droom om Europees voetbal te mogen spelen werd al snel richting de prullenbak verwezen. Een van de grootste clubs van Zwitserland bungelt namelijk helemaal onderaan de Zwitserse competitie. Tot veel kritiek van de supporters. Hoewel hij als oud speler van ADO ontevreden supporters gewend is, moet hij bij de twintigvoudig Zwitsers landskampioen een tandje bijschakelen. “Omgaan met kritiek is soms lastig. Daar moeten voetballers mee leren omgaan. Er zijn dagen geweest dat ik thuiskom en er mentaal aardig doorheen zit. Het is belangrijk om vooruit te blijven kijken. ‘Volgende week is er weer een nieuwe week. Een nieuwe kans om tijdens trainingen te laten zien waarom ik hier ben.’” 

Geen spijt

Hoewel de prestaties van de club momenteel tegenvallen, heeft de verdediger geen spijt van zijn overstap richting Bazel. “Ik heb voor ze gekozen, omdat zij in de gesprekken heel enthousiast over mij waren. FC Basel was de enige buitenlandse club die concreet was. Zij hadden met mij écht een plan waarin ik binnen het team zou passen. Plus als zo’n grote club als Basel, met een rijke historie, bij je aanklopt en je hoorde hoe enthousiast zij waren, was de keuze snel gemaakt.” 

Zesde Nederlander

Met zijn transfer richting de derde grootste stad van Zwitserland, is het twintigjarige talent de zesde Nederlander die voor de blauw-rode uitkomt. Een andere Nederlander die vrij recent voor de twintigvoudig kampioen van Zwitserland te zien was, was de oud Feyenoorder Wouter Burger. Burger die inmiddels voor het Engelse Stoke City speelt, zocht regelmatig contact met Van Breemen. Zelf zegt de verdediger hierover: “Ik heb niet met Wouter over mijn overstap gesproken. Het was meer appcontact van: ‘Kom jij hierheen?’ Ik heb het vooral gehad over hoe het daar is. Toen ik eenmaal mijn handtekening had gezet en in Bazel was, heeft hij mij een beetje geholpen. Hij heeft mij in de stad wegwijs gemaakt en heb een hapje bij hem gegeten. Dat soort dingetjes allemaal.”

Leven in Zwitserland

Sinds zijn komst naar de Zwitserse voetbalstad, heeft Van Breemen ondanks de slechte resultaten, het erg naar zijn zin. Nu hij op zichzelf woont komen er veel verantwoordelijkheden kijken. “De levensstijl is hier heel anders dan in Nederland. Ik woon nu op mezelf en sinds ik op mezelf woon ben ik overal verantwoordelijk voor. Rekeningen betalen, je doet boodschappen. Alles is heel erg duur. Als ik een keer avondeten ga halen ben ik al snel 50 Zwitserse franken kwijt. Dat is allemaal even wennen. ’’Of hij spijt heeft van zijn dure leventje? “Ik heb nergens spijt van. Ik rijd een mooie auto en ik mag elke dag op het veld staan. Het veld is vanwege het weer niet altijd even best, maar de faciliteiten zijn top. Ik kan elke dag mijn hobby en beroep uitoefenen. Daar ben ik extreem dankbaar voor.”

Cultuur snuiven 

De jonge Hagenees is niet alleen wegwijs in zijn eigen huis. Zo heeft hij voor zijn komst naar Bazel, de stad al grondig verkend. “De stad verkennen is een van de eerste dingen die ik doe. Even de stad ontdekken, cultuur snuiven. Ik ben hier niet heen gegaan om niks van de stad mee te krijgen. Ik vond het belangrijk om te weten wat voor stad Bazel is en wat voor mensen er wonen. Beetje weten waar je terecht komt. Het is een hele mooie stad, plus er is een heel leuk restaurantje aan de Rijn, waar ik al een beetje bekend ben. Dat is heel leuk.” 

Verschil tussen Den Haag en Bazel

Niet alleen op voetballend gebied zit er veel verschil tussen ADO Den Haag en FC Basel. Ook op stedelijk gebied verschillen volgens Van Breemen de twee steden met elkaar. “Het grootste verschil dat mij opviel, is dat Bazel heel schoon is. Je hebt er weinig daklozen en er is haast geen afval op de grond te vinden. De wegen hier zijn heel anders dan in Nederland. Het is hier op de weg vooral heel chaotisch. Je moet heel goed opletten waar de navigatie je naartoe leidt. Je hebt hier heel veel afslagen en tekens op de weg waarvan ik denk: ‘Waar rijd ik nog of wat betekenen die tekens allemaal?’ Verder is het een hele mooie stad, waar ik mij vooral heel veilig voel.” 

Ambitie en doelen

Ondanks alle slechte resultaten is de ambitie, van de rood-blauwe om te strijden voor een plek om Europees voetbal. “Ik hoop dat wij ondanks onze tegenvallende resultaten zo hoog mogelijk komen te eindigen. De middenmoot moet minimaal haalbaar zijn. Ook zijn wij nog in de race voor de beker.” De verdediger stelt niet alleen hoge eisen voor zijn club, zo stelt hij ook ambitieuze doelen voor zichzelf. “Op individueel gebied hoop ik dat ik een sterkhouder mag blijven en dat ik daarin door mag blijven groeien. Ik zou uiteindelijk als een van de beste centrale verdedigers gezien willen worden. Dat is een droom. Of dat ooit werkelijkheid wordt moeten wij nog zien. Ik zou daarvoor alles zou doen.”


 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <