Laatste nieuws
08.50Feyenoord heeft droomtegenstander in de Champions League: 'Dan zouden we 64-1 winnen'
08.44'Mogelijke Ajax-vertrekker Sutalo ligt goed in de markt: Champions League lonkt'
08.19Geen ontzag voor 'reusachtig' Ajax: 'Schrijf ons maar af, dat vinden we leuk'
08.06Juan Mata (36) duikt na avontuur in Japan plotseling weer op in Europa
08.05Te Kloese deelt plaagstootje uit bij Feyenoord: 'Half Rotterdam was van slag'
07.52Opvallende transformatie bij Ajax: 'Farioli zei: je kunt ook centraal staan'
07.50Vojvodina gaat voor stunt bij Ajax: 'Schrijf ons maar af, daar houden we van'
07.35'Barça zoekt naar oplossingen en gaat weer aankloppen bij Frenkie de Jong'
07.30Voetbalzone is op zoek naar nieuwe stagiairs! (hbo+)
07.20PSV gewaarschuwd: 'De vraag is hoe lang hij nog wil wachten op een basisplek'
07.15Hoe ziet de Europese route van de Eredivisie-clubs eruit?
07.10‘Real Madrid wil meewerken aan vertrek naar Premier League van 30 miljoen euro’
06.55Priske klapt: 'Heb het grootste respect voor wat hij heeft bereikt bij Feyenoord'
03.10Feyenoord wil Dávid Hancko en Santiago Giménez slechts onder één voorwaarde verkopen
03.05Voetbalpodcast | ‘De KNVB behandelt Vitesse anders dan FC Twente indertijd’
02.35TransferTalk | James Rodríguez wil terug naar Europa, Deens international van Spurs naar Marseille
02.20'Varane hakt knop door en verbindt zich aan Italiaanse promovendus'
00.00LIVE TRANSFERS: Mata duikt op in Denemarken, James aast op club in Europa
00.00De Amerikaanse tienersensatie Cavan Sullivan die vanaf 2027 uitkomt voor Manchester City

Gisteren

23.58James Rodríguez ontbindt contract en wil terugkeren naar Spanje; twee clubs genoemd
23.52Vijf dagen na zijn transfer speelt Ramalho al negentig minuten bij Corinthians
23.35Feyenoord-talent geniet vertrouwen van Priske: 'Mooi dat hij me ziet als leider'
23.24Bayern München is even uitgeraasd: 'We hebben hier geen geldschieter'
23.19Kroaten van FC Augsburg worden gezien als Nigerianen en terug op vliegtuig gezet
23.04'Real Madrid staat open voor vertrek doelman: interesse uit Premier League'
23.00Op deze datums beginnen de grote Europese competities weer
22.47Ajax-tegenstander FK Vojvodina gaat het seizoen uitstekend van start
22.39Zelfkritische Younes: 'Je doet niet altijd alles goed, dat geldt ook voor mij'
22.34'Geertruida staat open voor langer verblijf bij Feyenoord en heeft opvallende eis'
22.33Ajax-opponent Vojvodina kent een goede generale repetitie voor duel van aankomende donderdag
22.25Bizar VAR-protest in Noorwegen: duel na half uur gestaakt
22.22Prachtige beelden: duizenden fans verwelkomen Rakitic bij Hajduk Split
22.17Heerlijke beelden: Ivan Rakitic wordt door duizenden Hajduk Split-fans verwelkomd
22.10Noors competitieduel Rosenborg - Lillestrøm definitief gestaakt na massale anti-VAR-protesten
22.00De eredivisieclubs zijn weer begonnen, hoe staan de ploegen ervoor?
Resultaten x
buitenland

Finn van Breemen: ‘Het eerste wat ik doe is even de stad ontdekken, lekker cultuur snuiven’

Van eerstedivisionist ADO Den Haag naar een club met Europese ambitie. Een stap die niet voor elke voetballer uit de Eerste divisie is weggelegd. Finn van Breemen is een uitzondering en verruilde afgelopen zomer ADO Den Haag in voor het Zwitserse FC Basel. “Als zo’n grote club als Basel, met een rijke historie, bij je aanklopt was de keuze snel gemaakt.”

13-12-2023 09:00 door Anthony van Sligtenhorst

Een stap richting een grotere club brengt je vaak dichterbij Europees voetbal. De droom om Europees voetbal te mogen spelen werd al snel richting de prullenbak verwezen. Een van de grootste clubs van Zwitserland bungelt namelijk helemaal onderaan de Zwitserse competitie. Tot veel kritiek van de supporters. Hoewel hij als oud speler van ADO ontevreden supporters gewend is, moet hij bij de twintigvoudig Zwitsers landskampioen een tandje bijschakelen. “Omgaan met kritiek is soms lastig. Daar moeten voetballers mee leren omgaan. Er zijn dagen geweest dat ik thuiskom en er mentaal aardig doorheen zit. Het is belangrijk om vooruit te blijven kijken. ‘Volgende week is er weer een nieuwe week. Een nieuwe kans om tijdens trainingen te laten zien waarom ik hier ben.’” 

Geen spijt

Hoewel de prestaties van de club momenteel tegenvallen, heeft de verdediger geen spijt van zijn overstap richting Bazel. “Ik heb voor ze gekozen, omdat zij in de gesprekken heel enthousiast over mij waren. FC Basel was de enige buitenlandse club die concreet was. Zij hadden met mij écht een plan waarin ik binnen het team zou passen. Plus als zo’n grote club als Basel, met een rijke historie, bij je aanklopt en je hoorde hoe enthousiast zij waren, was de keuze snel gemaakt.” 

Zesde Nederlander

Met zijn transfer richting de derde grootste stad van Zwitserland, is het twintigjarige talent de zesde Nederlander die voor de blauw-rode uitkomt. Een andere Nederlander die vrij recent voor de twintigvoudig kampioen van Zwitserland te zien was, was de oud Feyenoorder Wouter Burger. Burger die inmiddels voor het Engelse Stoke City speelt, zocht regelmatig contact met Van Breemen. Zelf zegt de verdediger hierover: “Ik heb niet met Wouter over mijn overstap gesproken. Het was meer appcontact van: ‘Kom jij hierheen?’ Ik heb het vooral gehad over hoe het daar is. Toen ik eenmaal mijn handtekening had gezet en in Bazel was, heeft hij mij een beetje geholpen. Hij heeft mij in de stad wegwijs gemaakt en heb een hapje bij hem gegeten. Dat soort dingetjes allemaal.”

Leven in Zwitserland

Sinds zijn komst naar de Zwitserse voetbalstad, heeft Van Breemen ondanks de slechte resultaten, het erg naar zijn zin. Nu hij op zichzelf woont komen er veel verantwoordelijkheden kijken. “De levensstijl is hier heel anders dan in Nederland. Ik woon nu op mezelf en sinds ik op mezelf woon ben ik overal verantwoordelijk voor. Rekeningen betalen, je doet boodschappen. Alles is heel erg duur. Als ik een keer avondeten ga halen ben ik al snel 50 Zwitserse franken kwijt. Dat is allemaal even wennen. ’’Of hij spijt heeft van zijn dure leventje? “Ik heb nergens spijt van. Ik rijd een mooie auto en ik mag elke dag op het veld staan. Het veld is vanwege het weer niet altijd even best, maar de faciliteiten zijn top. Ik kan elke dag mijn hobby en beroep uitoefenen. Daar ben ik extreem dankbaar voor.”

Cultuur snuiven 

De jonge Hagenees is niet alleen wegwijs in zijn eigen huis. Zo heeft hij voor zijn komst naar Bazel, de stad al grondig verkend. “De stad verkennen is een van de eerste dingen die ik doe. Even de stad ontdekken, cultuur snuiven. Ik ben hier niet heen gegaan om niks van de stad mee te krijgen. Ik vond het belangrijk om te weten wat voor stad Bazel is en wat voor mensen er wonen. Beetje weten waar je terecht komt. Het is een hele mooie stad, plus er is een heel leuk restaurantje aan de Rijn, waar ik al een beetje bekend ben. Dat is heel leuk.” 

Verschil tussen Den Haag en Bazel

Niet alleen op voetballend gebied zit er veel verschil tussen ADO Den Haag en FC Basel. Ook op stedelijk gebied verschillen volgens Van Breemen de twee steden met elkaar. “Het grootste verschil dat mij opviel, is dat Bazel heel schoon is. Je hebt er weinig daklozen en er is haast geen afval op de grond te vinden. De wegen hier zijn heel anders dan in Nederland. Het is hier op de weg vooral heel chaotisch. Je moet heel goed opletten waar de navigatie je naartoe leidt. Je hebt hier heel veel afslagen en tekens op de weg waarvan ik denk: ‘Waar rijd ik nog of wat betekenen die tekens allemaal?’ Verder is het een hele mooie stad, waar ik mij vooral heel veilig voel.” 

Ambitie en doelen

Ondanks alle slechte resultaten is de ambitie, van de rood-blauwe om te strijden voor een plek om Europees voetbal. “Ik hoop dat wij ondanks onze tegenvallende resultaten zo hoog mogelijk komen te eindigen. De middenmoot moet minimaal haalbaar zijn. Ook zijn wij nog in de race voor de beker.” De verdediger stelt niet alleen hoge eisen voor zijn club, zo stelt hij ook ambitieuze doelen voor zichzelf. “Op individueel gebied hoop ik dat ik een sterkhouder mag blijven en dat ik daarin door mag blijven groeien. Ik zou uiteindelijk als een van de beste centrale verdedigers gezien willen worden. Dat is een droom. Of dat ooit werkelijkheid wordt moeten wij nog zien. Ik zou daarvoor alles zou doen.”


 
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Ajax werkt hard aan terugkeer “Bertje” Traoré
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Éder?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.