Laatste nieuws
19.35Carragher ziet prachtig moment met hoofdrol voor Justin Kluivert: 'Tot nu toe de goal van het seizoen'
19.30LIVE Champions League | Milan tegen tiental Brugge na harde overtreding op Reijnders, bekijk hier alle tussenstanden
19.28AC Milan, Arsenal, Juventus, Real Madrid en Dortmund in actie: bekijk hier alle doelpunten uit de Champions League
19.27VI Live: Brugge met tien na charge op Reijnders, PSV leeft toe naar PSG
19.25Rentree in Ajax-basis lonkt tegen Qarabag: "Ja, dat denk ik wel"
19.25'Ik ben geen toptrainer en heb ook niet de ambitie om bij een topclub te komen'
19.24Unieke Champions League-goal: Pulisic draait corner in één keer binnen
19.21VI Live: Pulisic draait corner binnen bij Milan, PSV leeft toe naar PSG
19.15Praat mee op VP: FC Dordrecht - Vitesse
19.10Pastoor lyrisch over Nederlander in Champions League: 'Reuzensprong gemaakt'
19.00Praat mee op VP: FC Volendam - FC Den Bosch
18.55LIVE Champions League | Kan PSV voor stunt zorgen bij PSG? Bekijk hier de vermoedelijke opstellingen
18.50'Bosz geeft het slechtst denkbare signaal af en schaadt het imago van PSV'
18.50VI Live: CL-avond gestart met Reijnders, PSV leeft toe naar PSG
18.40Mexicaanse pers: Ajax laat oog vallen op trefzekere linksbuiten (23)
18.34Newcastle verlengt met Gordon, speculaties over toekomst Rüdiger
18.20Cillessen imponeert Spaanse media tegen Valencia: 'Schitterende prestatie'
18.19Geertruida blikt vooruit op speciaal treffen met Slot in de Champions League
18.10FA klaagt Kudus aan, Boniface mist CL-duel na auto-ongeluk
18.10'Vind het ontzettend jammer dat ik mijn debuut niet heb kunnen maken voor Ajax 1'
18.05Verbod PSV-supporters dreunt na in Parijs: 'Meest trieste feest in jaren...'
18.05FC Barcelona-trainer Hansi Flick deelt positief nieuws over Frenkie de Jong: 'Hij kan spelen tegen Bayern München’
18.00'PSG ziet man van 95 miljoen terugkeren in de wedstrijdselectie tegen PSV'
17.54'United wil Gomes terug, Rüdiger staat open voor Saoedi-Arabië'
17.53VI Live: Reijnders start, Teze bankt en PSV leeft toe naar PSG in de CL
17.50Afwezigheid PSV-fans heeft gevolgen in Parijs: 'Lopen nu zo'n 80.000 euro mis'
17.45Praat mee op VP: AC Milan - Club Brugge
17.26Waarom De Bruyne wel traint, maar volgens Guardiola niet speelt bij City
17.26'Ik heb veel goede herinneringen aan Feyenoord, het was een avontuur voor mij'
17.20VP-voetbalkantine: 'PSV gaat stunten in Parijs en wint van PSG'
17.10Ruben den Uil over gemist duel door bruiloft zus: ‘Excelsior staat niet in de fik als de trainer er een keer niet is’
16.53NOS dreigt Eredivisie-samenvattingen kwijt te raken: 'Kost ontzaglijk veel geld'
16.50Raphinha blikt terug op 'respectloze' hype rondom Williams en Barcelona
16.50Oud-voetballer Forlán maakt binnenkort debuut als tennisser op proftoernooi
16.45Van Bommel bevestigt concrete interesse uit België: 'Moment niet goed voor mij'
Resultaten x
buitenland

Voorbeschouwing Champions League Finale: Borussia Dortmund – Real Madrid

Zaterdag 1 juni is het zover. De finale van de Champions League wordt gespeeld in het Wembley Stadium in Londen. Het Duitse Borussia Dortmund onder leiding van Edin Terzic neemt het op tegen Spaans landskampioen en recordkampioen in de Champions League Real Madrid. Enkelvoudig Champions League winnaar Dortmund tegen veertienvoudig winnaar Real Madrid, het klinkt als David tegen Goliath.

30-05-2024 12:00 door Mick van Dijk

Dortmund won de Champions League maar één keer. Dit was in 1997, door toenmalig titelverdediger Juventus in de finale met 3-1 te verslaan. Sindsdien hebben die Schwarzgelben slechts twee keer de finale weten te behalen. De eerste keer was in het seizoen 2012/13 tegen Bayern München. Toevallig werd ook die wedstrijd gespeeld op Wembley en helaas voor Dortmund besliste Arjen Robben vlak voor tijd de wedstrijd in het voordeel van Bayern (1-2).

Real Madrid daarentegen is onder leiding van Carlo Ancelotti al jaren een geduchte tegenstander in het miljoenenbal. Zo won de Italiaan twee seizoenen geleden de cup met de grote oren door Liverpool in de finale te verslaan (0-1). Dit was alweer de veertiende keer in de clubgeschiedenis dat Real Madrid de Champions League/Europa Cup I won. Geen enkele andere club deed dat vaker. 

Vorm Dortmund

Borussia Dortmund beleeft een teleurstellend seizoen in de Bundesliga. Vorig seizoen had de vijfde plaats geen recht gegeven op deelname aan de Champions League. Gelukkig voor de Duitsers gaat vanaf volgend seizoen het nieuwe Champions League format in werking. Hierdoor krijgt de Bundesliga een extra Champions League ticket te vergeven waardoor de vijfde plaats dit seizoen goed genoeg is voor deelname.

In Europa daarentegen speelt Dortmund een fantastisch seizoen. Die Borussen finishten als nummer één in de groepsfase door PSG, AC Milan en Newcastle United achter zich te laten. In de knock-out fase werd vervolgens afgerekend met PSV (1-3) en Atlético Madrid (4-5). Vervolgens schakelde Dortmund in de halve finale favoriet PSG met 0-2 over twee wedstrijden uit.

Wat opvalt als je Dortmund ziet spelen is dat er een eenheid op het veld staat. Dit is ook terug te zien in de statistieken. De enige individuele spelers van Dortmund die in de lijstjes naar boven komen zijn Marcel Sabitzer en Gregor Kobel. Sabitzer gaf de meeste assists dit seizoen in de Champions League (5). Keeper Gregor Kobel is de doelman die de meeste doelpunten heeft voorkomen en het vaakst de nul wist te houden.

Vorm Real Madrid

De Madrilenen zijn dit seizoen met overmacht kampioen van Spanje geworden. Na 38 wedstrijden staat de teller op 95 punten, tien meer dan naaste belager FC Barcelona. Jude Bellingham beleeft een geweldig debuutseizoen in Madrid. Hij was met negentien doelpunten en zes assists van onschatbare waarde voor de formatie van Carlo Ancelotti. Ondanks de langdurige blessures van Aurelien Tchouameni en Thibaut Courtois werd Madrid door Bellingham en Vinicius Jr. aan de hand genomen dit seizoen.

In de Champions League eindigde Real Madrid als nummer één in de groepsfase. Dit werd bereikt door alle zes de wedstrijden te winnen in een groep met Napoli, SC Braga en Union Berlin. In de knock-outfase won Real Madrid eerst van RB Leipzig (1-2). Vervolgens werd Real Madrid in de kwartfinale gekoppeld aan topfavoriet Manchester City. Na een 4-4 over twee wedstrijden moesten er strafschoppen aan te pas komen. Hierin was Real Madrid uiteindelijk te sterk (3-4), mede door een heldenrol voor doelman Andriy Lunin die twee strafschoppen van the Citizens pakte. In de halve finale was Real Madrid twee wedstrijden te sterk voor Bayern München, mede door twee hele late doelpunten van Joselu.

Verwachte opstellingen

Real Madrid zal zaterdag sowieso Tchouameni en Alaba moeten missen. Daarnaast heeft Ancelotti met de terugkeer van Courtois een keuze te maken over wie er gaat keepen. De verwachting is dat Toni Kroos ook aan de aftrap zal verschijnen, de 34-jarige Duitser kondigde ondanks zijn vertrek aan en zal op Wembley zijn laatste wedstrijd in het shirt van Real Madrid spelen. 

Bij Dortmund is Rami Bensebaini afwezig, maar er ontbreken geen onbetwiste basisspelers. Daar zal Edin Terzic opgelucht over zijn. Routinier Mats Hummels wordt centraal achterin verwacht. De inmiddels 35-jarige Duitser was samen met Marco Reus ook al van de partij toen Dortmund in 2012/2013 Real Madrid wist uit te schakelen op weg naar de verloren finale. 

Eerdere ontmoetingen

Real Madrid en Borussia Dortmund troffen elkaar veertien keer in de geschiedenis van het Europese Voetbal. Real Madrid was hierbij meestal de winnende partij. De Madrilenen wonnen zes van deze ontmoetingen, vijf keer werd het gelijk. Behalve in het jaar 2012/13 waarin Dortmund in de groepsfase en in de knock-out over twee wedstrijden met 4-3 wist te winnen. 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met…Tom Beugelsdijk?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.