Laatste nieuws
21.07VI Live: droomstart voor Liverpool bij Atalanta
21.00Real gaat voor derde Clásico-winst op rij tegen Barça: €50 bij Koninklijke zege!
21.00Bijna 100 kilo zware Kruse kondigt rentree aan: 'Sporten is goed voor me'
20.55'Feyenoord en PSV krijgen enorm bedrag in Champions League, zure appel Ajax'
20.51Transformatie Kluivert pakt goed uit: 'Dit is waarom we hem hebben gehaald'
20.50Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
20.45LIVE Europees voetbal | Vier Nederlanders aan de aftrap in Bergamo, verlenging bij Lille - Aston Villa
20.40VI Live: Aston Villa dwingt in 88ste minuut verlenging af
20.35De Boer onthult opmerkelijke actie El Hamdaoui in rust van wedstrijd Ajax
20.30La Liga komt Real Madrid tegemoet richting halve finale tegen Bayern
20.30Kadioglu in Turkije gelinkt aan toptransfer: 'Arsenal is overtuigd'
20.28Praat mee op VP: West Ham United - Bayer Leverkusen
20.15VI Live: Aston Villa op rand van Europese uitschakeling
20.11Keïta maakt zichzelf onmogelijk: 'Normaal probeer je spelers te beschermen, maar...'
20.10Praat mee op VP: AS Roma - AC Milan
20.09Hartverwarmend: De Rossi en AS Roma zetten alles op alles voor ernstig zieke fan
20.07Araújo reageert veelzeggend op uitspraken Gündogan na uitschakeling Barcelona
20.00PSV kondigt samenwerkingsverband aan met Adelaide United FC
19.56Keïta hard aangepakt: 'Normaal probeer je medespelers te beschermen, maar...'
19.50Praat mee op VP: Atalanta - Liverpool
19.45De Boer over werken in chaotische Ajax-tijd: 'Interesseert spelers bijna niet'
19.40Ajax-huurling Conceição helpt Porto aan finale en verslaat ‘man van 100 miljoen’
19.36KNVB verzamelt 25.000 meningen: bezoek aan dit Eredivisie-stadion scoort het beste
19.33Barcelona vs. Valencia al vanaf 124 euro. Koop je tickets in de ticketshop!
19.31FA krijgt kritiek na grote verandering: 'Waarom wordt het bepaald door PL-clubs?'
19.20Johan Derksen laat met spijkerharde kritiek een sidekick per direct van televisie verdwijnen
19.15'Aanvaller Club Brugge stapt op vliegtuig na onenigheid met medische staf'
19.02'Bayern-ultra's weer in de fout, UEFA overweegt fikse straf voor halve finale CL'
18.59'Lijnders krijgt aanbieding uit Turkije, Bayern gaat voor vertrek liggen'
18.56Vitesse kan overheidssteun vergeten; stadioneigenaar geeft hoop op overleving op
18.55'Manchester City gaat vol voor Musiala: Bayern neemt duidelijk standpunt in'
18.40AED en cursus voor alle voetbalclubs: 'Kastje alleen redt geen levens'
18.38Ajax-huurling maakt grote indruk in Portugal: 'Hij kan van wereldklasse worden'
18.36Utrecht-veteraan peinst niet over stoppen: 'Baal nog steeds als ik gewisseld word'
18.30Ajax ondanks slecht 2023 in top 20-rapport UEFA; PSV en Feyenoord ontbreken
Resultaten x
column

Mourinho is echt 'the special one'

'The special one'. Zonder een spoortje ironie introduceerde José Mourinho zichzelf met deze woorden bij zijn aanstelling bij Chelsea in het voorjaar van 2004. Het is een omschrijving die hem sindsdien achtervolgt en die hij - eerlijk is eerlijk - vaker wel dan niet heeft waargemaakt.

19-04-2013 14:19 door Redactie ELF Voetbal

Voor de buitenwereld kan hij uiterst arrogant en irritant overkomen, maar van mensen die hem goed kennen heb ik al regelmatig gehoord dat Mourinho-privé een uiterst aardige en sociale man kan zijn. Hoe zeer dat waar is, bleek onlangs uit het hele bijzondere verhaal van Abel Rodriguez.

Deze 41-jarige, in Mexico geboren, Amerikaanse immigrant raakte vorige zomer helemaal enthousiast, toen hij hoorde dat zijn favoriete club Real Madrid in Los Angeles een trainingskamp zou gaan afwerken. De vader-van-drie-kinderen nam een week onbetaald verlof van zijn € 6-per-uur baan als glazenwasser en sloeg iedere ochtend om vijf uur in de ochtend de deur van zijn huis achter zich dicht om - na een rit van twee uur - als 'onbetaalde ballenjongen' aan de slag te gaan op het trainingskamp van de University of Central Los Angeles. Doodmoe - en zelden voor 11 uur 's avonds - kwam hij dan later weer thuis, doodgelukkig dat hij een hele dag met zijn helden op had kunnen trekken. En vooral met José Mourinho, die duidelijk geïmponeerd was door de inzet van Abel Rodriguez. The special one gaf hem zelfs de bijnaam Zamorano, naar de legendarische Chileense Real-spits uit de tachtiger jaren. En op zijn beurt noemde Abel Mourinho 'Mister', net zoals de Real-spelers dat doen.

In de weken en maanden na Real's trainingskamp, kreeg Abel een groots plan. Met zijn laatste spaarcenten kocht hij eind februari een retourticket Los Angeles-Madrid om voor één keertje Real live aan het werk te zien in El Clasico tegen FC Barcelona. Een ambitieus plan en - zo bleek al spoedig - té ambitieus. Abel liep tegen hetzelfde probleem aan als duizenden andere fans die ook dolgraag Real Madrid-FC Barcelona hadden willen zien: té veel vraag en té weinig kaartjes.

Gedemoraliseerd probeerde hij op 't laatst nog eenkaartje te bemachtigen bij Real's trainingscomplex in Valdebebas, maar toen ook dát mislukte en hij door de veiligheidsmensen werd weggestuurd, moest hij constateren dat zijn missie mislukt was. "Ik ben toen op de stoep gaan zitten. Het had de avond ervoor gesneeuwd en het vroor. Zo koud heb ik het nog nooit in m'n leven gehad", vertelde hij een Amerikaans tijdschrift onlangs. "Vijf uur lang heb ik zitten bidden en om een wonder gevraagd - en toen gebeurde het. Er kwam een auto langs met daarin Mourinho. Gelukkig zag hij me en gaf meteen opdracht om te stoppen. 'Halt, dat is die vent uit Los Angeles', riep hij tegen zijn chauffeur."

Het was het begin van een droomtijd voor de Mexicaan. José trok hem de auto in en liet Abel eerst zijn vele verhaal vertellen. Vervolgens gaf hij opdracht zijn Californische ballenjongen 'op mijn kosten' naar een Madrileens top-hotel te brengen. Ook overhandigde hij hem een VIP-kaart voor de wedstrijd van zaterdagmiddag en liet Abel de avond voor de wedstrijd mee-eten met hem en alle Real-spelers.

Abel nu: "Het werd me direct duidelijk dat Mourinho op dat moment niet echt geïnteresseerd was in die wedstrijd tegen FC Barcelona (die overigens wel met 2-1 werd gewonnen). Het enige dat telde was de returnwedstrijd in de Champions League tegen Manchester United. Wat schetste dan ook mijn verbazing dat hij na afloop van de wedstrijd tegen Barca vroeg of ik nog wilde blijven om ook de wedstrijd tegen United te zien. Toen ik hem vertelde dat ik daarvoor geen geld had, zei Mourinho 'Zo lang jij in Europa bent, hoef je geen cent te betalen'. Hij vroeg daarop of hij mijn paspoort kon krijgen, liep even weg en deelde mij mee dat ik voortaan officieel deel uit maakte van de ploeg'. Ik besefte plotseling dat zowel Mourinho, als ook de spelers, mij als een soort talisman waren gaan beschouwen".

En dus werd Abel Rodriguez in Manchester Real's knuffelbeer. Spelers omhelsden hem, aaiden door z'n haar en over zijn niet al te geringe buikje. En vlak voor de wedstrijd had Cristiano Ronaldo nog tijd voor een knipoog. En Abel? Die bracht Real opnieuw geluk. In de tweede helft werd een 1-0 achterstand omgezet in een 2-1 winst, genoeg voor een plekje in de volgende ronde.

De Mexicaan volgde de wedstrijd vanuit de spelerstunnel en werd na afloop bijna omvergelopen door een woedende en rood aangelopen Sir Alex Ferguson die, na zich eerst even te hebben teruggetrokken om z'n woede te verwerken, na verloop van tijd weer tevoorschijn kwam met een fles wijn in de hand en Abel vroeg of hij Mourinho wilde laten weten 'Dat de wijn klaar stond'. Rodriguez: "In tegenstelling tot wat men vaak denkt, zijn ze hele goede vrienden en drinken na afloop altijd een glaasje met elkaar".

En zo kwam er een einde aan een droomweek van de Mexicaanse glazenwasser, die op Old Trafford nog even op de foto ging met Cristiano Ronaldo en Maradona (zie boven, Abel staat links op de foto), vervolgens nog even meehielp om alle shirts in de koffers te pakken, in het vliegtuig naar Madrid voor een laatste keer volop werd geplaagd door de Real-spelers om vervolgens op het Madrileense vliegveld Barajas zijn terugvlucht naar Los Angeles te pakken.

En Mourinho, die kan natuurlijk nóóit meer stuk. Abel: "Zijn imago is misschien niet altijd even goed. Maar mensen kénnen hem niet. Hij heeft het grootste hart van iedereen en is een geweldig mens."

Jan Hermen de Bruijn

Hoofdredacteur ELF Voetbal

Twitter: @DeBruijnELF




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <