Resultaten x
ELF Voetbal Leespakket


Kan jij ook geen genoeg krijgen van onze tijdloze special edities?

Nu extra voordelig als pakket te koop inclusief gratis verzending! 

Word abonnee van ELF Voetbal

 

- Ontvang maandelijks het leukste voetbalblad van Nederland 

- Kies daarnaast direct jouw favoriete welkomstgeschenk!

superelf

Superelf John Bosman: "Van Basten is compleetste spits die ik meemaakte"

Een garantie voor doelpunten. John Bosman (53) scoorde altijd en overal. Ajax, KV Mechelen, PSV, RSC Anderlecht, FC Twente en AZ profiteerden er volop van. De dertigvoudig Oranje-international is nu skilltrainer van Ajax Onder 17 en 19 en verricht scoutingwerk voor de Amsterdammers. Lees hieronder zijn Superelf.
07-09-2018 10:00 door Sander Berends

1.

Keeper: Michel Preud’homme (KV Mechelen)

“Hij beschikte over goede en katachtige reflexen en was een echte winnaar. In het jaar waarin we kampioen werden, kregen we slechts dertien tegendoelpunten. Op trainingen dacht ik vaak dat een bal erin zat, maar dan wist Michel hem alsnog te keren.”

2.

Rechtsback: Berry van Aerle (PSV)

“Een klein, fel backie. Hij kwam altijd goed mee op en beschikte over een goede voorzet waar ik vaak uit heb gescoord. Ik hield van zijn speelwijze. Berry was een moderne back voor die tijd. Iemand die wist wat hij kon en wat hij niet kon.”

3.

Rechter centrale verdediger: Frank Rijkaard (Ajax)

“Op het EK 1988 vormde hij een fantastisch duo met Ronald Koeman. Frank was beresterk en kon goed voetballen. Ook in de kleine ruimte was hij heel sterk. Een genot om te zien als hij mee opkwam met die grote passen. Iedereen ging voor hem opzij. Een geweldige speler en een geweldig mens.”

4.

Linker centrale verdediger: Ronald Koeman (Ajax)

“Een speler met een fantastische passing en fenomenale trap. Hij nam alle vrije trappen en scoorde vaak vanuit de tweede lijn. Ook een slimme speler. Ronald was niet al te snel, maar stond altijd goed. Hij gaf een keer van achteruit een voorzet die ik binnenkopte. Een frontale bal over veertig meter.”

5.

Linksback: Jan Heintze (PSV)

“Een moderne linksback die veelvuldig opkwam. Snel, fel, gewoon een goede voetballer. Een heerlijke voetballer ook om in je elftal te hebben. Altijd goed voor minimaal een zeven. Hij kon ook hoog springen door een goede timing. Ik vergelijk hem met Nicolás Tagliafico bij Ajax nu.”

6.

Verdedigende middenvelder: Jan Wouters (Ajax)

“Hij was de stofzuiger van het elftal. Hij kon niet alleen ballen afpakken, maar ook heel goed voetballen. Dat beseften veel mensen niet. Op de training was hij een winnaar. Liet ik mijn man lopen, werd hij gek en schold hij me helemaal verrot. Ik speelde liever tegen hem dan met hem, haha. Hij liet je geen moment met rust.”

7.

Aanvallende middenvelder: Marc Degryse (RSC Anderlecht)

“Die kleine was een rasvoetballer. Een dribbelaar met een enorm inzicht, goede passing en hij kon ook een doelpunt maken. Bij Anderlecht maakte ik leuke jaren met hem mee. We konden het goed met elkaar vinden.”

8.

Aanvallende middenvelder: Ruud Gullit (PSV)

“Op het EK 1988 speelde hij op die plek. Ruud is een enorme persoonlijkheid. Een atleet van een speler. Prachtig om te zien met die grote passen. Snel, een goed schot, kopsterk en een echte aanvoerder. Een speler waar je tegenop keek.”

9.

Rechtsbuiten: Dennis Bergkamp (Ajax)

“Hij begon als rechtsbuiten en is langzaam tweede spits geworden. Hij beschikte over een fabelachtige techniek, wendbaarheid en souplesse. Hij werd elk jaar beter. Zijn goals bij Arsenal waren buitenaards. Zijn doelpunt tegen Argentinië op het WK van 1998 een van de mooiste ooit van Oranje.”

10.

Spits: Marco van Basten (Ajax)

“De compleetste spits die ik mee heb gemaakt. Hij was snel, goed in de kleine ruimte en kon gemakkelijk twee, drie man passeren en scoren. Ook uit voorzetten scoorde hij vaak. Marco was een fenomeen. Ik speelde twee, drie jaar met hem samen en kon me in zijn schaduw ontwikkelen.”

11.

Linksbuiten: Luc Nilis (RSC Anderlecht/PSV)

“Ik heb nooit een speler gezien met zo’n goede trap met links en rechts. Daar oefende hij ook na elke training op. Hij was snel en beschikte over een fantastische kap waardoor de bal altijd goed lag voor zijn schietbeen. Bij Anderlecht was er wel eens kritiek op hem. Bij PSV bloeide hij helemaal op.”

Trainer: Johan Cruijff (Ajax)

“Van mijn achttiende tot 21e maakte ik hem mee. Net in de periode dat je een goede trainer nodig hebt. Cruijff heeft me geleerd hoe het is om profvoetballer te zijn. Elke dag met je vak bezig zijn, veel trainen, scherp zijn, concentratie. Verslappen was bij hem onmogelijk. Later in mijn hele carrière heb ik daar veel profijt van gehad. Hij pakte je hard aan, eiste heel veel van spelers en wilde dat je het maximale uit jezelf haalde. Hij gaf moeilijke trainingen. Elke training was bij hem een wedstrijd.”

Wisselspelers:

Edwin van der Sar (Oranje)
Philippe Albert (KV Mechelen/RSC Anderlecht)
Gheorghe Popescu (PSV)
Arnold Mühren (Ajax)
Richard Witschge (Ajax)
Jesper Olsen (Ajax)
Romario (PSV)
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Sampdoria heeft interesse in talent sc Heerenveen'
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <