Laatste nieuws
16.15Derksen zorgt voor hilariteit met opmerkelijke 'beschuldiging' over Genee
16.11'Bayern wijst alternatief voor Alonso aan en zet streep door grote namen'
16.07Toch grotere selecties op het EK? UEFA gaat erover in gesprek met bondscoaches
15.53'Manchester United stelt nieuwe prioriteit: Real Madrid-spits in beeld'
15.53Nieuwe aanklacht wegens gokken tegen Tonali: Newcastle blijft hem volledig steunen
15.53Panenka | ‘Het kan twee kanten op met Santiago Giménez: of Atlético Madrid of Sporting Gijón’
15.50Van 't Schip licht overwegingen rondom Brobbey toe: 'Je weet dat het fout kan gaan'
15.48Cristiano Ronaldo showt met een Ferrari van 2,4 miljoen euro zijn nieuwste ‘ruimteschip’
15.37FC Den Bosch-investeerders houden het voor gezien: Amerikanen trekken zich terug
15.35Volgend hoofdstuk in Italiaans gokschandaal: Tonali wacht nieuwe schorsing
15.19Reeds geschorste Tonali opnieuw in de problemen wegens gokken
15.18Gerehabiliteerd bestuurslid besluit na Smit-vertrek Volendam toch te verlaten
15.18Been laait discussie op: ‘Hij is minimaal gelijkwaardig aan Bart Verbruggen’
15.15Pak 50x je inzet als PSV zaterdag wint op bezoek bij NEC!
15.00Tonny van Leeuwen: de legende van FC Groningen die nooit voor de club speelde
14.58Oosting baalt van situatie Brenet: 'Veel mensen zullen het niet verwachten...'
14.55Van 't Schip krijgt lachers op zijn hand met grap over 'duur' Ajax-contract
14.52UEFA reageert snel op klacht Ronald Koeman over EK-selecties: ‘Alle ideeën zullen worden overwogen’
14.50John van ’t Schip stopt na het seizoen als Ajax-coach: ‘Praten wel over een andere rol voor meerdere jaren’
14.47'Xavi is leugens van Spaanse pers spuugzat en gaat stap verder dan De Jong'
14.40Van 't Schip prijst 'idool' Brobbey: 'Gaat er op fantastische manier mee om'
14.30Van Nistelrooij na 'fout op fout' kandidaat bij Club Brugge: 'Geen club, is raar'
14.23Nieuwe scheidsrechter voor PSV, Italiaans voetbal blijft bij Ziggo
14.20ESPN-analist Perez stopt op Deense tv en krijgt opvallende vervanger: "Is dat zo?"
14.18Bayern München zet kwaad bloed: 'Niet eerlijk dat Davies wordt aangevallen'
14.08AS Roma zoekt naar opvolger Romelu Lukaku en komt uit bij voormalig Ajax-flop
14.05Goed nieuws voor twijfelgevallen Oranje: UEFA overweegt grotere EK-selecties
14.05VP-voetbalkantine: 'Ajax kan het beste voor een buitenlandse trainer gaan'
14.05Spaanse pers: Dani Alves viert vrijlating met groot feest tot 05.00 uur'
14.04Nijhuis vervangt Van Boekel, FC Volendam neemt afscheid van directeur
14.03Noodoproep Koeman lijkt te helpen: UEFA in gesprek over omvang EK-selecties
14.00Van 't Schip ziet 'gigantische job' bij Ajax: 'We moeten hem de tijd geven'
13.50Van Seumeren trekt FC Utrecht-transfer over de streep: 'Anders hangen ze me op!'
13.48Vurige oproep Koeman heeft effect: UEFA gaat praten over grotere EK-selecties
13.47Jong Oranje-spits Emanuel Emegha sprak met Nederlandse topclub: ‘Het is goed zo’
Resultaten x
tweede-divisie

Kay Blokland van VV Katwijk over tijd bij Feyenoord: "Miste de gezelligheid"

Kay Blokland is bezig aan zijn derde seizoen bij Katwijk. Een succesvolle periode met als hoogtepunt het kampioenschap van vorig jaar. De centrale verdediger speelde acht jaar in de jeugd van Feyenoord, maar was uiteindelijk niet goed genoeg. Achteraf geluk bij een ongeluk, want Blokland merkt dat het amateurvoetbal hem veel beter ligt. “Ik miste de gezelligheid met familie en vrienden.”
30-12-2018 11:00 door Sander Kruitbos

Lang leek er voor Kay Blokland een glorieuze carrière bij een profclub in het verschiet te liggen. Leek, want Blokland werd na acht jaar afgewezen bij de jeugdopleiding van Feyenoord. Hij mocht opzoek naar een andere club. Vanwege zijn blessure stonden ze niet voor hem in de rij. De amateurclub Capelle bood hem een kans en hij greep die met beide handen aan. Vier seizoenen later stond Katwijk voor de deur en Blokland besloot voor een nieuw avontuur te gaan. In het begin was het wennen. “Het niveau ligt hier duidelijk hoger dan bij Capelle. Niet alleen binnen het veld is dat te merken, maar ook daarbuiten. Katwijk heeft een prachtig complex en een onwijs mooie tribune. Ook het krachthonk en de fysioruimte maken het een stuk aangenamer voor de spelers.”

Gelukkiger

Voordat Blokland acht jaar speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, voetbalde hij bij RKDEO Nootdorp. Een gemoedelijke club, net buiten Den Haag. “Mijn vader speelde daar jarenlang in het eerste. Als klein jochie ga je daar dan ook automatisch heen. Tot mijn tiende speelde ik daar. Daarna kwam Feyenoord om de hoek kijken.” In de jeugd van Feyenoord beleefde Blokland een leerzame tijd. Veel mooie ervaringen, maar ook een hoop levenslessen. “Ik speelde daar van mijn tiende tot mijn achttiende. Als jonge jongen speelde je veel toernooitjes in het buitenland. Dat zijn jaren die ik niet snel ga vergeten. Toch heb ik die topsportcarriére ingeruild voor de amateurs. Ik ben nu gelukkiger. Ik miste de gezelligheid met familie en vrienden. Nu heb ik veel meer tijd voor mijn sociale leven. Misschien vinden andere topsporters dat minder belangrijk. Natuurlijk is het eerst even wennen om op een aanzienlijk lager niveau te spelen, want je werkt acht jaar toe naar een wedstrijd in De Kuip. Ik ben dat nu helemaal vergeten.”

Sfeer

Katwijk is misschien geen Feyenoord, maar de supporters zijn voor een amateurclub erg fanatiek. De club heeft een sfeerteam die de ploeg negentig minuten aanmoedigt. Elke uitwedstrijd gaat de supportersbus mee. Blokland merkt dat het voetbal leeft in de bollenstreek. “Bij Katwijk hebben we denk ik een van de grootste supportersschare. Hele families zitten bij één club. Als je vader en moeder naar de club gaan, lopen de zoon en dochter er ook bij. De beleving is prachtig.” Tijdens het kampioenschap werd nogmaals duidelijk hoe immens de voetbalvereniging leeft in Katwijk. “Ik kreeg van de oudere garde al te horen hoe het eraan toegaat bij een kampioenschap. Natuurlijk heb je beelden in je hoofd, maar ik had dit niet durven dromen. Kippenvel gewoon en nu weer. Er stonden zo ontzettend veel mensen bij het stadhuis.”

Blokland is niet de enige in de familie die gek is van voetbal. Zijn familie is dol op Katwijk. “Mijn vader is er altijd. Het maakt niet uit of we thuis of uit moeten spelen. In de afgelopen jaren heeft hij misschien vijf wedstrijden gemist. Dan houd ik het al ruim aan. Oma ontbreekt ook niet. Ze zijn helemaal bezeten van voetbal. Als we ver moeten rijden naar een uitwedstrijd, maken ze er soms een weekendje weg van.”

Goede klik

Als het aan Blokland ligt, gaat hij niet weg bij de club. Het plaatje klopt voor hem precies. “Ik heb een tweejarig contract getekend. Hiermee laat ik zien dat ik niet meer de ambitie heb om hogerop te gaan. We hebben een goed team en zijn gegroeid ten opzichte van vorig seizoen. Kijk maar naar de eerste wedstrijd van dit seizoen tegen De Treffers. We leggen goed voetbal op de mat.”

Niet alleen in het veld heeft Blokland een goede klik met zijn medespelers. Ze zoeken elkaar buiten het veld vaak op. Het Amsterdamse avondje is vaste prik binnen het team. “Ik ga dan naar een café met een groepje. Ik houd wel van een Nederlandstalige meezinger. Een biertje of lekker glaasje Bacardi met cola maakt mijn avond helemaal compleet. Binnen het team zijn er jongens die liever naar de discotheek gaan. Dan splitsen we gewoon. Vervoer is geen probleem. Soms pakken we een hotelletje of slapen bij elkaar. Bennie van Noort, onze verdediger, wil ook wel eens bobben. ” Ook van een lekker hapje eten zijn de jongens van Katwijk niet vies. Elke zomer wordt er gebarbecued met zijn allen. “De barbecue staat altijd aan het eind van het seizoen gepland. Dit is met alle vrouwen en vriendinnen erbij in een strandtent in Katwijk.”

Bij voor en tegenspoed

Dat de club niet alleen lief met elkaar deelt, maar ook leed werd vorig seizoen duidelijk. Teammanager Sander Molenaar overleed na een lang ziektebed. Blokland kijkt met een vredig gevoel terug op het afscheid van teammanager Sander Molenaar. “De herdenking op het veld was onwijs mooi. Dat is ook weer Katwijk. Eerst hadden we de afscheidswedstrijd waar hij zelf bij was. Vanuit alle hoeken van het land kwamen er mensen naar de wedstrijd. Een heel triest moment, maar ik denk dat wij hem als Katwijk zijnde een gedenkwaardig afscheid hebben gegeven. Het was een geweldig mens.”

Bovenaan

Saamhorigheid en sfeer zijn belangrijk, maar de fans verwachten ook goed voetbal. Het niveau van de gehele Tweede Divisie zit in de lift. Volgens Blokland is de Tweede Divisie sterker dan vorig jaar. “Heel veel ploegen zijn beter geworden, bijvoorbeeld AFC.” Toch denkt hij dat zijn ploeg de doelstellingen niet hoeft bij te schroeven. “Wij hebben genoeg wilskracht. Kijk maar naar vorig jaar. De trainer ging weg en teammanager Sander Molenaar overleed. Toch word je kampioen. Wij gaan dit seizoen gewoon weer meedoen om de bovenste plaatsen.”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <