Laatste nieuws
12.25Pierre van Hooijdonk en Jan Joost van Gangelen met stomheid geslagen tijdens uitzending ESPN
12.15'Memphis-exit ligt voor de hand, Atlético focust zich op Bundesliga-sensatie'
12.08Casemiro onthult: 'Toen alles akkoord was, begon Ancelotti te huilen'
12.04Nagelsmann maakte keuze 'met het hart', duidelijke reactie van Tuchel
12.04Manchester United meldt zich voor verdediger; deal is afhankelijk van Huijsen
11.56Poll | De veertiende voor Feyenoord of de eerste voor NEC, wie wint de KNVB-beker?
11.54Jan Smit hoopt op publiekelijke excuses van FC Volendam: 'Met name van Veerman'
11.35Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen
11.34'Maatsen en Chelsea in de zomer uit elkaar, forse afkoopclausule in contract'
11.29Bayern München kan fluiten naar Julian Nagelsmann: bondscoach blijft gewoon bij de Mannschaft
11.20Nagelsmann hakt knoop over sportieve toekomst door na hardnekkige speculaties
11.17Nagelsmann bevestigt nieuws: 'Het is een grote eer en een besluit van het hart'
11.17Bijzonder 'Koninklijk' bezoek voor Frenkie de Jong
11.10Bayern moet trainerszoektocht voortzetten na nieuws van Duitse bond
11.10Oranje-kwelgeest haalt ook Lille bloed onder nagels vandaan, maar mag na 2x geel toch blijven staan: dit is waarom
11.00VP-voetbalkantine: 'Koeman moet een fitte Brobbey altijd meenemen naar het EK'
10.55‘Werkelijk gehele Engelse top jaagt op dezelfde middenvelder van 70 miljoen’
10.50Bild: Nagelsmann heeft toekomstkeuze gemaakt, deal slechts een 'formaliteit'
10.46Tigres-doelman tovert laserpen tevoorschijn en krijgt megaschorsing
10.45Argentijnse doelman krijgt megaschorsing na opmerkelijke actie op tribune
10.45Arsenal wil competitiegenoot beroven van topspits; prijskaartje van 116 miljoen
10.31Hummels en de 'boeren' uit Duitsland slaan keihard terug naar Premier League
10.30Brugge woest na bereiken halve finale: 'Zielig en triest dat dit niet mogelijk is'
10.23Koopmeiners geroemd door Italiaanse media: 'Hij stopt nooit'
10.13Wouter Goes koos na kritiek van Ajax zelf voor vertrek naar AZ: ‘Kwam hard aan’
10.00Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
09.59'Ellende' bij NEC lijkt voorbij: 'Snap dat niet zoveel mensen naar ons keken'
09.51Lichtpuntje van Ajax spreekt ambities uit: 'Mee naar het EK is een droom'
09.35Club Brugge-voorzitter haalt keihard uit: 'We zijn een heel onprofessioneel voetballand'
09.35Dumfries en Frimpong als voorbeelden: 'Daar kijk ik wel naar op'
09.30Gouka ziet verschil bij Feyenoord: 'Beker niet nodig om seizoen te redden'
09.20Brobbey droomt van doelpunt op het EK en schat zijn eigen transferwaarde
09.20Brobbey schat eigen transferwaarde: 'Na het EK? Tachtig miljoen euro'
09.16Liggen Ajax en Feyenoord te slapen? ‘Het niveau van die twee clubs kan ik aan’
09.10Belgische media zien Feyenoord als goede voorbeeld voor Club Brugge
Resultaten x
tweede-divisie

Interview Joey Antonioli: "Het was fantastisch om op zo’n jonge leeftijd een profcontract te mogen tekenen"

Hij geldt als een van de grootste talenten van FC Volendam. Joey Antonioli (17) tekende in september zijn eerste contract en debuteerde al eerder in het eerste elftal. Naast dat hij fulltime profvoetballer is gaat hij ook nog naar school én woont hij op zichzelf. “Het was een fantastisch moment om op zo’n jonge leeftijd al een profcontract te mogen tekenen.”

16-12-2021 16:00 door Amke Streefkerk

Zijn achternaam doet vermoeden dat hij niet van Nederlandse afkomst is. Niets is minder waar. Joey Antonioli is geboren en getogen in de omgeving van Utrecht. “Ik heb mijn achternaam te danken aan mijn Italiaanse opa van een aantal generaties terug. Verder heb ik geen Italiaanse roots. Dit vind ik jammer. Ik heb toch een Italiaanse achternaam en had hier graag iets van mee gekregen.” Ondanks zijn, naar eigen zeggen, gebrek aan Italiaanse roots geniet hij een opvallende naam in de voetballerij. Niet alleen zijn Italiaanse achternaam valt op, maar ook zijn voetbaltalent.

“Ik begon mijn carrière bij CSW. Dit is een amateurclub uit Wilnis waar ik in totaal drie jaar speelde. Daarna pikte Ajax mij op en speelde ik ook daar drie seizoenen. Helaas mocht ik niet blijven en maakte ik een tussenstap bij AFC. Hier voetbalde ik een klein jaar. Dit kwam omdat Volendam mij vrij snel op het oog kreeg en me graag wilden hebben. Inmiddels speel ik al zes seizoenen voor Volendam.” Dat het snel gaat in de voetballerij ondervond Antonioli aan de levende lijven. Het ene moment brachten zijn moeder en opa hem iedere dag vanuit Utrecht naar de club en het andere moment woont hij samen met teamgenoot Denso Kasius in Volendam. “Het is met het openbaar vervoer eigenlijk niet te doen om elke dag van Utrecht naar Volendam te reizen. We trainen iedere dag en voor mijn herstel is het beter dat ik nu dichterbij woon.”

School

De dagen van de jonge middenvelder staan volop in het teken van voetbal. “We zijn iedere dag met de selectie van negen uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags op de club. In de ochtend trainen we twee uur, daarna douchen en lunchen we samen. Na de lunch staat er een krachtsessie in de gym op het programma. Ik ben zelf niet graag in de gym te vinden. Het is dat het verplicht is, anders zou ik het sneller overslaan, denk ik.” Dat het leven van Antonioli er anders uitziet dan dat van de gemiddelde tiener is duidelijk, maar er zijn ook overeenkomsten. Een van die overeenkomsten is school.

“Ik volg de opleiding sport en bewegen hier in Volendam. De club bood de opleiding aan en zo begon ik ermee. Op dit moment is het goed te combineren met het voetballen, maar binnenkort moet ik stage gaan lopen. Hierdoor moet ik meer tijd aan school besteden, maar gelukkig ben ik iedere middag na drie uur vrij. Als het aan mij lag zou ik geen opleiding volgen, maar mijn moeder vindt het belangrijk dat ik mijn diploma haal”, vertelt de middenvelder lachend.

Ondanks dat het jonge talent van FC Volendam niet meer thuis woont zijn zijn moeder en opa nog altijd even belangrijk voor hem. “Mijn ouders zijn niet meer bij elkaar. Toen ik een jaar of twee was vertrok mijn vader en sindsdien spreek ik hem niet meer. Ik heb daar verder niet zoveel moeite mee, omdat ik mijn moeder en opa heb. Ik zie mijn opa eigenlijk als mijn vader. Ik heb een hele goede band met hem, ook op voetbalgebied. We zijn het wel eens oneens met elkaar, omdat hij het vaak beter denk te weten dan ik. Ook over mijn wedstrijden heeft hij zijn eigen mening. Hij is altijd erg kritisch, maar hij zegt het ook wanneer ik het wel goed doe. Hij probeert me op deze manier beter te maken.”

Contract

Niet zijn opa, maar Antonioli zelf is misschien wel zijn grootste criticaster. Wanneer hij over zijn debuut vertelt weet hij direct wat er beter kon. “Ik heb mijn eigen spel kunnen spelen, maar ik was té onzichtbaar. Dit heb ik nu nog steeds af en toe. Hier spreek ik regelmatig met de trainer (Wim Jonk, red.) over en tijdens de trainingen en wedstrijden probeer ik hieraan te werken. Een van mijn sterke punten is mijn dribbel. Door deze vaker te gebruiken word ik zichtbaarder en kan ik meer mijn stempel drukken op de wedstrijd.”

Een aantal maanden na zijn debuut tekende de technisch vaardige middenvelder zijn eerste contract bij FC Volendam. “Het was een fantastisch moment om op zo’n jonge leeftijd een profcontract te mogen tekenen. Ik was er heel blij mee en het gaf me ook een stukje zekerheid. Het toont aan dat de club op de lange termijn vertrouwen in me heeft.” 

Inmiddels is Antonioli vast onderdeel van de selectie van het eerste elftal, maar maakt hij ook regelmatig minuten in Jong FC Volendam. “Elke dag train ik met de selectie en zit ik op de vrijdagen bij de wedstrijdselectie. Aan de hand van de minuten die ik maak bij het eerste worden mijn minuten bij Jong bepaald. Het is belangrijk voor een jonge speler, zoals ik, om veel minuten te maken en me te blijven ontwikkelen. Op deze manier werkt dat goed en behoud ik wedstrijdritme.”

Tweede Divisie

Het jonge talent komt regelmatig in actie in de Tweede Divisie en merkt dat hij hier veel leert. “Door de ervaringen die ik opdoe in deze competitie leerde ik om slimmer te lopen in het veld. Eerst was ik altijd heel druk in het veld. Ik was veel aan het rennen en maakte onnodige meters, maar ik herken de momenten nu beter om een diepte loopactie te maken. Hierdoor creëer ik niet alleen ruimte voor mezelf, maar ook voor een medespeler.” 

In de Tweede Divisie staat hij niet op het veld met leeftijdgenoten, maar met ervaren mannen. “Ze zijn een stapje verder en slimmer dan ik. Ik denk dat dit mede door hun ervaring komt. Ook fysiek moet ik stappen maken om het voetbal aan te kunnen. Ik ben, als ik naar mezelf kijk, een klein jongetje vergeleken met de binken in de Tweede Divisie. Er lopen hier ook veel oud Eredivisie-spelers rond. Door tegen hen te spelen krijg ik het volwassen mannenvoetbal sneller onder de knie en haak ik misschien sneller aan bij de selectie.”

De jonge voetballer zit vol met ambitie. Over het doel van het eerste elftal dit seizoen is hij duidelijk: promoveren naar de Eredivisie. “Mijn persoonlijke doel is om zoveel mogelijk minuten te maken bij zowel Jong als bij het eerste elftal. Hopelijk kan ik mijn goaltjes en assists meepikken. Veel ervaring opdoen in de Tweede Divisie mag zeker niet ontbreken op mijn lijstje.”




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <