Resultaten x
ELF Voetbal Leespakket


Kan jij ook geen genoeg krijgen van onze tijdloze special edities?

Nu extra voordelig als pakket te koop inclusief gratis verzending! 

Word abonnee van ELF Voetbal

 

- Ontvang maandelijks het leukste voetbalblad van Nederland 

- Kies daarnaast direct jouw favoriete welkomstgeschenk!

voetballer-x

Voetballer X: "Sommige trainers hadden uitstekend gefunctioneerd als corrupte politie-agent"

Wie denkt dat het leven van een profvoetballer over rozen gaat... Think again. Onze anonieme prof onthult in een serie verhalen zijn meest opmerkelijke ervaringen als profvoetballer in de Nederlandse top. Over kleedkamerwolven, een jaarsalaris van tonnen, sekswerkers en gebruik van alcohol en drugs: geen geheim is veilig. Niets blijft bedekt. Behalve dan zijn naam. Vandaag, van de hand van onze Voetballer X: de macht van een trainer.
03-10-2018 08:00 door Redactie ELF Voetbal


In de papieren editie van ELF Voetbal vertelt onze anonieme prof uitgebreid over zijn ervaringen met trainers en de verschillende rollen die zij vervullen. Over de macht die met die rollen gepaard gaat bijvoorbeeld. Vaak zag hij spelers een verkeerde inschatting maken. "De grootste misvatting onder profvoetballers, en dan vooral de jeugdige, over trainers, is het idee dat een mening of oordeel van een trainer over een speler objectief en definitief is. Zodra een coach een speler niet als een ster beschouwt, gooit die speler tegenwoordig meteen de handdoek in de ring, en zijn eigenwaarde en zelfvertrouwen erachteraan. Wat zo'n speler vaak vergeet is dat niets vloeibaarder is dan een mening van een coach."

"Als speler is het goed om te beseffen dat voetballers zich zelden lineair ontwikkelen. Sommigen lijken in de jeugd een waardig opvolger van Zidane of Maradona en worden in die overtuiging gevoed door unanieme lof van trainers. Vaak raken juist deze spelers in de vergetelheid. En het komt net zo vaak voor dat een rups in een vlinder van twintig miljoen verandert. Daarbij: ook de meest geniale coaches maken inschattingsfouten. De beste trainers lieten parels door hun vingers glippen. Eigenlijk zijn het alleen de meest narcistische spelers die een daling in de achting van een coach níet als een directe aanval op hun eigenwaarde beschouwen. Bij alle anderen plant iedere reservebeurt een zaadje van twijfel."

"Precies daar wordt het interessant. Trainers weten dat ze die macht hebben. Een dergelijke mate van macht trekt controlfreaks aan. Mensen die erop kicken om te beslissen over het lot van anderen, het liefst over het lot van andere machthebbers, zoals beroemde spelers. Ik heb meegemaakt dat trainers de mond vol hadden van gelijkheid en gelijkwaardigheid, maar tegelijkertijd carrières van spelers verwoestten alleen omdat ze die spelers niet mochten. De ene trainer is subtieler dan de andere. Laat ik het zo zeggen: sommigen hadden ook uitstekend gefunctioneerd als corrupte politie-agent. En vergis je niet. Zo'n corrupte agent kan in de media buitengewoon subtiel overkomen, om vervolgens achter de schermen zijn wapenstok weer op te pakken."
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Sampdoria heeft interesse in talent sc Heerenveen'
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <