Keulen
Modern, hip en bruisend: geen eigenschappen die normaliter worden toegeschreven aan het Rhein-Ruhrgebiet. Toch zijn ze op Keulen wel degelijk van toepassing. Een prachtige Dom, een collectie kunstmusea en -galerieën waarvan je zelf ineens wil gaan schilderen en een heus chocolademuseum; nee, hier hoeft men zich niet te vervelen. Het geheim van Keulen? Veerkracht. Zo’n 75 jaar geleden lag de stad volledig op zijn gat, verwoest door de bombardementen die de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht. Na Duitse overgave, voor het oude Keulen 262 luchtaanvallen te laat, moest de stad zichzelf opnieuw opbouwen. De Altstadt (de binnenstad) werd gerestaureerd, daaromheen werd praktisch een nieuwe stad gebouwd. Vliegensvlug rees Keulen weer naar de hoogte waar de stad voor de oorlog stond.
Opkrabbelen na een tegenslag; het zit de Keulenaar in het bloed. De voetbalclub onderschrijft dat als geen ander. Ooit was zij een van de succesvolste clubs in het Duitse voetbal, pakte zij landskampioenschappen en was het linkerrijtje van de Bundesliga eerder regel dan uitzondering. Totdat in de jaren '90 de positie van de club verzwakte. Het linkerrijtje werd het rechterrijtje en uiteindelijk was degradatie naar het tweede niveau onontkoombaar. 1. FC Köln lag op de grond, maar rechtte de rug en keerde binnen twee seizoenen terug in de Bundesliga. Ook na degradaties in 2002, 2004, 2006, 2012 én 2018 hoefde men maar met de ogen te knipperen om Die Geissböcke weer op het hoogste niveau te zien. Altijd krabbelde FC Köln op. ‘Veerkracht is het accepteren van je nieuwe realiteit’, zei schrijfster Elizabeth Edwards eens. Voor Keulenaren was die realiteit vaak droevig en zwart; tegenwoordig is die realiteit elk seizoen strijden om in de Bundesliga te blijven. Een geluk bij een ongeluk: strijden is precies waar FC Köln goed in is.
1. FC Köln: In het licht sentimentele gebazel van hierboven vergeten we bijna te vertellen hoe tof 1. FC Köln is! Laten we u even drie redenen geven. 1. Een stadion van 50.000 man; elke twee weken tot de nok toe gevuld. 2. Een bloedfanatieke aanhang die als een twaalfde man werkt voor de spelers op het veld. 3. een levende geit als mascotte. Kom op, dat moet je toch met eigen ogen zien?
Bayer Leverkusen: Iets boven Keulen ligt Leverkusen, een stadje met een voetbalclub die sinds mensenheugenis boven zichzelf uitstijgt. Bij Bayer is de vraag niet of, maar wanneer ze weer Champions League-voetbal spelen. Dit seizoen is dat nog niet het geval. De Nederlanders Mitchel Bakker en Jeremie Frimpong zullen er dit seizoen alles aan moeten doen om bij de eerste vier te eindigen in de ijzersterke Bundesliga. Wilt u naast het meemaken van de Duitse voetbalsfeer ook goed voetbal zien, dan bent u hier prima op uw plek.
En als u tijd over heeft? FC Köln biedt een scala aan gave, unieke stadiontours (zeker even checken als je deze kant opkomt), maar deze pikken we er graag tussenuit: die Flutlicht-Stadionführung. Deze rondleiding geeft u de kans om ’s avonds het RheinEnergieStadion van binnenuit te zien. Kippenvel wordt door de organisatie gegarandeerd. Twee details: hij is enkel in de wintermaanden beschikbaar en u moet eerst even Duits leren om te begrijpen wat er gezegd wordt.